Bommen moeten Milosevic pijn doen

De Navo begon de acties boven Joegoslavië vier weken geleden met het bombarderen van luchtafweergeschut, vliegvelden en andere puur militaire doelen. Sinds enkele dagen hebben de doelen een geheel ander karakter: een autofabriek, een sigarettenfabriek, een villa.

Dick Bosscher

Maar die doelen hebben wel degelijk iets gemeenschappelijk. Ze verwijzen alle rechtstreeks naar president Slobodan Milosevic, zelf of via familieleden aandeelhouder in tal van ondernemingen in Joegoslavië. Navo-woordvoerder Jamie Shea zei het eerder deze week zo tegen de Financial Times: ,,Joegoslavië is een staat die gebaseerd is op nepotisme. Het is vrijwel onmogelijk om een industrieel doel te vernietigen zonder ook het aandelenpakket van een van Milosovic' ministers of hemzelf te beschadigen, want zij zijn de staat.''

Dat mag dan zo zijn, de afgelopen dagen pakt de Navo doelen aan die wel heel dicht bij Milosovic' belangen in de buurt zijn. De sigarettenfabriek in Nis die eerder deze week met de grond gelijk werd gemaakt, is goeddeels eigendom van Milosevic' zoon Marko. Het gebombardeerde flatgebouw waarin de Socialistische Partij gevestigd is, biedt ook onderdak aan de radiozender van dochter Marija en de enige villa die gisteren in de chique wijk Dedinje zwaar beschadigd werd, was die van Milosevic zelf.

Het Amerikaanse ministerie van defensie concludeerde al eerder dat de macht van Milosevic op vier peilers rust: zijn absolute controle over het leger, de politieke partij, de media en het bedrijfsleven. Inmiddels zijn allevier al eens doelwit geweest van Navo-bombardementen.

En niet alleen Milosevic, ook het handjevol vertrouwelingen die belangen hebben in grote ondernemingen merken de afgelopen dagen dat de Navo veel meer doelgericht te werk gaat dan het lijkt. Zoals premier Mirko Marjanovic, die de baas is bij Technogas, het bedrijf dat gas uit Rusland importeert. Of parlementsvoorzitter Dragan Tomic, die de leiding heeft over Nis-Jugopetrol. En de vroegere minister van privatisering, Milan Beko, directeur van de Zastava autofabriek in Kragujevac. Allemaal de afgelopen dagen gebombardeerd.

De Milosevic-clan is, zo wordt beweerd, schatrijk geworden in de tijd dat tal van staatsbedrijven zijn geprivatiseerd. De vele honderden miljoenen die de familie Milosevic daarbij opstreek, zouden al lang en breed op Zwitserse en Cypriotische bankrekeningen geparkeerd zijn. Daarnaast hebben Milosevic en zijn invloedrijke echtgenote Mira Markovic in het buitenland flink in onroerend goed geïnvesteerd, onder andere in Griekenland. Vooralsnog, zei de Britse minister van buitenlandse zaken Cook, blijven die bezittingen buiten schot.

Ook bij de bedrijven die nog staatseigendom zijn, heeft Milosevic een stevige vinger in de pap. Hij dankt zijn leidinggevende positie in het bedrijfsleven niet in de laatste plaats aan de maffia, die de afgelopen tien jaar her en der concurrenten elimineerde.

De Navo was er drommels goed van op de hoogte dat Milosevic gisternacht niet thuis was. Over de bommen op de villa van de president zei een Navo-woordvoerder: ,,We hebben niet de intentie Milosevic te doden.'' En dat klopt, want een dode Milosevic kan geen verdrag ondertekenen. Een van zijn voetstuk gebombardeerde Milosevic kan dat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden