Bomen en Bossen

Bomen zijn fotogeniek, en veel fotografen houden van bomen en bossen. De Melkweg Galerie in Amsterdam toont bomenfoto's in allerlei categorieën, van persoonlijke en geënsceneerde tot foto's met een documentair karakter, van onder anderen Hans van der Meer en Hannes Wallrafen. Tot en met 30/1, wo t/m zo 13-20u, via Café Marnixstraat 409.

Fit

Ter ondersteuning van de goede voornemens: een evenement gericht op gezondheid van lijf en leden. Met thema's als bewuste voeding, balans in het lichaam, figuurcorrectie en sport gezond, biedt het evenement 'Feeling-Fit' informatie, workshops, wedstrijden en andere activiteiten. In de vernieuwde Brabanthallen in 's-Hertogenbosch, vandaag 13-22u, za en zo 10-18u, euro10,-, t/m 12jr gratis.

Sprengenberg

Op de Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, staan een paar markante gebouwen, zoals de villa Sprengenberg (ofwel de 'Palthetoren') en het badhuisje (het 'heksenhuisje'). Zondag organseert Natuurmonumenten een wandeling langs deze en andere gebouwen. De wandeling begint om 14u vanuit de excursieschuur bij boerderij De Pas aan de Oude Deventerweg in Haarle (www.natuurmonumenten.nl).

Aanwinsten

De zee en de wolkenluchten boven de zee, het zijn niet-aflatende onderwerpen voor Zeeuwse kunstenaars. Het Zeeuws maritiek muZEEum in Vlissingen heeft een aantal nieuwe doeken weten te bemachtigen, onder anderen van Leendert van der Steen en Ger Jacobs. Ze worden getoond in een kleine expositie in het 'onderdoor'. Ook de oudst bekende zeekaart van Walcheren, uit 1802, is te zien op de expositie, samen met andere Zeeuwse zeevoorwerpen.

Kunst van thuis

Van de Utrechtse huiskamers tot een ereplek in het Centraal Museum -iedereen die meende dat zijn schilderij-van-oma een betere plek verdiende, kon de afgelopen tijd zijn kunstwerk laten ophalen door de Kunst Ophaal Dienst van het programma 'Lava' van Regio TV Utrecht. Van 9 t/m 16/1 prijken vijftien kunstwerken, samen met hun bijbehorende verhaal, naast de officiële topstukken.

Ganzen

In het rivierengebied rondom Nijmegen, strijken jaarlijks duizenden wilde ganzen neer om te overwinteren. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert busexcursies om dit fascinerende schouwspel van dichtbij te kunnen bekijken. Alle zondagen in januari en februari, om 12.30u vanuit het museum, euro12,50, t/m 14jr. euro8,50 incl. koffie+appeltaart; zelf verrekijker meenemen. Tevoren inschrijven: 024-3297070. In het museum is vanaf zondag een nieuwe fotoexpositie te zien van fotograaf en ecoloog Ruben Smit, 'Winter in de Gelderse Poort' -onderdeel van omvattend fotoproject 'De Nieuwe Wildernis'.

H2

Als je water onder stroom zet, splits je dat in waterstof en zuurstof. Als je waterstof verbrandt, levert dat energie op. De energie van de toekomst? Dat is een ingewikkeld verhaal.

Kom naar het Amsterdamse science center Nemo, en steek je licht op bij de tentoonstelling 'H2: de Blauwe Brandstof'. Nog t/m zondag kun je hier de Vara-aflevering 'De Ontdekking: het einde van de brandstofmotor' zien. En op 31/1 om 11 uur kun je meedoen met een kinder doe-lezing van Nemo en de UvA over de vraag: 'Hoe rijdt een schone auto?', vanaf 8jr.

Duik

Utrecht biedt u een nieuwjaarsduik: de eerste Culturele Zondag van het jaar, met gratis of goedkoop toegang tot zo'n 150 programma's: Poëziecircus, Tsjechische architectuur, Popbingo, Koek en zopie-express, Paardenkathedraalcafé, enzovoorts. Omdat 2005 het Jaar van het Water wordt, biedt de Nieuwjaarsduik een bijzonder waterarrangement, met waterwandelingen van de VVV, en avontuurlijke boottochten. Voor de kinderen is er bijvoorbeeld het Boerderijtoneel of de Vikingen workshop. Kijk op www.culturelezondagen.nl voor het programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden