Bolwerk van coach Engel vertoont scheurtjes 'Niemand wil gedonder, dus gaat het goed'

van onze tafeltennismedewerker KLAZIENAVEEN - Vier maanden lang wist de 'Engel' de duivel te onderdrukken, maar de vorst der duisternis wint gestaag zijn terrein terug.

Langzaam maar zeker komen de scheurtjes in de verhouding tussen de nieuwe tafeltennis-bondscoach Peter Engel en zijn internationals aan de oppervlakte.

Met welke internationals Oranje morgen in de beslissende Superliga-wedstrijd tegen Engeland achter de tafel verschijnt is nog maar de vraag, want zowel Gerdie Keen als Emily Noor konden tijdens de halve finales van de Nederlandse play-offs niet twee dagen achtereen spelen. Emily Noor gunde gisteren haar schouder rust, nadat haar vereniging Reflex zaterdag al een 9-1 overwinning had geboekt op Shot uit Wageningen. Zonder Noor behaalde de regerende landskampioen een 6-4 zege. Het team van coach Anne Vlieg moet het in de eindstrijd opnemen tegen Treffers'70, dat Den Helder zaterdag met 6-4 versloeg. Gistermiddag deelden de teams de punten. In beide duels bleef Bettine Vriesekoop ongeslagen, al kreeg zij de laatste wedstrijd cadeau van Gerdie Keen. De Randwijkse had 's nachts overgegeven en last gekregen van diarree.

De international wilde zich sparen voor het duel van morgen tegen Engeland. Als het nationale team die wedstrijd wint, plaatst het zich voor de kruisfinales in strijd om de Europese Superliga-titel. “Als het echt had gemoeten dan had ik wel kunnen spelen, maar wat heb je eraan om je te forceren. Trouwens ik weet nog steeds niet of ik morgen speel. Dat hoor je van bondscoach Peter Engel heel laat,” aldus Gerdie Keen.

Inmiddels is bij de insiders duidelijk geworden dat de eerste scheurtjes in de verhouding tussen Engel en de internationals aan de oppervlakte zijn gekomen. De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) haalde de Duitser deze zomer als reddende 'Engel' binnen, nadat Zoran Gajic in het najaar van 1993 na zeven weken al weer zijn koffers had gepakt. Na zijn vertrek volgde een jaar van kommer en kwel. De NTTB dacht met een sterke voorzitter van de topsportcommissie, Cornelis Sluiter, en de ervaren Engel een topduo in handen te hebben, maar langzamerhand verslapt de aandacht voor goede communicatie weer en worden oude wonden weer langzaamaan open gereten. Hoewel bijna niemand de irritaties wil toegeven is de uitspraak van Gerdie Keen: “niemand wil gedonder, dus dan gaat het goed”, veelzeggend. “We weten pas heel laat of je in een interland speelt. Ik begrijp wel dat nu Mirjam Hooman nog niet fit is, Emily Noor last van haar schouder heeft en ikzelf niet honderd procent gezond ben, Engel wil wachten met de beslissing, maar volgens mij weet je als speelster te laat waar je aan toe bent.”

Ook bij de mannen schuift Engel zijn beslissingen te lang voor zich uit. Op het moment dat Trinko Keen vorig week te kennen gaf dat hij niet wilde spelen in de interland tegen Hongarije vanwege een sterfgeval in de familie, probeerde Engel de Randwijker alsnog over te halen. Maar Keen wilde naar de begrafenis zodat Lindo Greve te elfder ure op woensdagavond werd gevraagd om mee te gaan naar Hongarije, terwijl het vertrek voor donderdag stond gepland. “Engel wil iedereen tevreden houden, dus is de selectie ontevreden. Ik heb aan het begin gezegd dat ik hem eerst beter wilde leren kennen. Hij geeft goede georganiseerde trainingen, maar als teambegeleider moet je andere kwaliteiten hebben. Hij is heel menselijk en wil iedereen inspraak geven. Dat werkt niet.” Gerdie Keen wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar de Duitser loopt vaak weg voor beslissingen. Tijdens de open Italiaanse kampioenschappen mocht alleen Hooman gecoacht worden door haar privé-trainer Frits Kantebeen. Maar de stukadoor haalde een bal onder de tribune vandaan en bracht die naar het centre-court waar zijn pupil Melissa Muller speelde en nam vervolgens op de stoel plaats. Hooman zou zelfs gedreigd hebben om niet te spelen in Bolzano, als Kantebeen bij de wedstrijden van Muller niet aan de kant zou mogen blijven zitten. Maar die lezing wil Keen niet bevestigen. “Wat zich daar heeft afgespeeld, heb ik niet gezien,” beweert zij. Engel besteedde er ook geen aandacht aan en keek tijdens het toernooi de andere kant op, zodat Kantebeen zijn gang kon gaan. Engel durft kritiek nooit rechtstreeks te spuien en dat vindt Keen jammer. “Het zit in de kleine dingen. Nee, ik noem geen voorbeelden. Ik hou van duidelijkheid en die krijg ik niet. Ik heb het idee dat Engel soms wegloopt voor de verantwoordelijkheid en inconsequent handelt.”

De Duitser traint en coacht zowel de mannen als de vrouwen en dat lijkt hem nu al op te breken. De mannen wilden dat de mannencoach Li hen niet meer begeleidde tijdens internationale toernooien. Daardoor is Engel teveel in het buitenland en verliest hij de grip op de trainingen. Als hij met een ploeg op pad is, bellen de andere internationals niet af. Engel houdt zijn mond en treedt er niet tegen op. Daarnaast heeft hij het probleem dat er geen sterke derde speler achter Trinko Keen en Danny Heister voorhanden is. Dat heeft Engel echter aan zichzelf te danken. Hij zette Paul Haldan en Henk van Spanje aan de kant, omdat hij met mensen wilde werken die onvoorwaardelijk voor de sport kozen. Maar hij staat nu wel toe dat de jongeren als De Cock, Vijverberg en Greve hun tijd wèl verdelen tussen hun opleiding en de tafeltennissport. “Hij heeft niveau van de (oud)-jeugdinternationals onderschat. Dat kan gebeuren, maar wat ik niet snap is dat de NTTB nog geen mannencoach heeft aangesteld. Engel staat er veel te veel alleen voor, waardoor de kans groot is dat er in de toekomst opnieuw problemen zullen ontstaan,” denkt de play-off coach, Bertus Keen van Treffers '70.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden