Bolt: nog twee stappen naar onsterfelijkheid

historie | Usain Bolt liet zich voor de derde maal kronen tot heerser van de olympische sprint. Dat lukte niemand voor hem.

Zijn grootspraak klinkt als die van de bluffende bokser die weet dat hij kansloos is. Zelfs Mohammad Ali, met wie hij wel wordt vergeleken, volhardde in al gesloopte toestand in borstklopperij. Zo niet Usain Bolt, die zijn gespierde beloftes in zijn moeilijkste momenten nakomt.

Toegegeven, dat doet de grootste sprinter aller tijden met afnemende snelheden. Maar waar zijn machtige lichaam zwakheden openbaart, doet zijn charisma tegenstanders verschrompelen. Zo was het vier jaar geleden in Londen, zo was het in de jaren die volgden, tot nu in Rio de Janeiro.

"Alles is mogelijk, ik denk niet in limieten", zo luidt op zijn website het recept voor zijn succes. Dat moet deze week leiden tot een totaal van negen gouden medailles. In Rio liet hij zich voor nummer zeven op de 100 meter als eerste mens voor de derde (achtereenvolgende) maal kronen tot heerser van de olympische sprint. Daarmee heeft hij Carl Lewis (1984 en 1988), en bij de vrouwen zijn landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce (2008, 2012) en de Amerikaansen Gail Devers (1992, 1996) en Wyomia Tyus (1964, 1968) overtroffen.

Lewis was het fenomeen van zijn tijdvak, al werd de Amerikaanse sprinter/verspringer omgeven door veel aansprekende atletieksterren. Bolt wordt nu beschouwd als de enige, die als Atlas de verantwoordelijkheid voor zijn hele noodlijdende sport op de schouders heeft gekregen. En die, net als Lewis in 1988, ongevraagd betrokken is in het gevecht tussen goed en kwaad.

Ben Johnson, het kwaad, werd na zijn triomf in Seoel ontmaskerd als bedrieger en daarmee de katalysator van de huidige, hopeloze strijd tegen doping. Nu symboliseert Bolt, met zijn eens buitenaardse snelheden, het schone. Dat doet hij tijdens Olympische Spelen die meer dan ooit begeleid worden door scepsis, verdachtmakingen en cynisme.

Schokkend

Bolt-Gatlin. Net als vorig jaar tijdens de WK in Peking zou de uitslag bepalend zijn voor de reputatie van de atletiek. Dat was voelbaar in Rio. De naam Bolt werd voor de beladen finale luidt gescandeerd; die van zijn concurrent Justin Gatlin ontlokte vanwege zijn dopingverleden luid boegeroep. Zelfs Bolt, die zich onttrekt aan de discussie over zijn Amerikaanse concurrent, was verontwaardigd. "Het was de eerste keer dat ik een stadion binnenkwam waar iemand werd uitgejouwd. Het was schokkend."

Ofschoon amper iemand nog geloofde in zijn onoverwinnelijkheid, voerde Bolt in Rio zijn shows van speelsheid, grootspraak en soms ernst op. Net als voor de Spelen van Londen en vorig jaar voor de WK in Peking kwam hij aan met de ballast van blessures aan rug en hamstrings. Hij trok zich zelfs terug voor de Jamaicaanse trials en kreeg voor Rio vrijkaartjes.

Dat ontlokte in Amerika, waar de selectie meedogenloos is, onder anderen van Gatlin schampere opmerkingen. "In al die jaren hebben ze nog steeds niet geleerd dat hoe meer ze over me spreken, hoe meer ik ze wil verslaan", zei Bolt na zijn geslaagde titelprolongatie. Net als vorig jaar was Gatlin de snelste van het seizoen, leidde hij in de finale op driekwart, maar moest hij buigen voor Bolts volharding.

In Peking was het verschil 1/100 van een seconde; in Rio 8/100. De winnende tijd van 9,81 is voor de Jamaicaan modaal. Als relatief onbekende jongeling triomfeerde hij in Peking (2008) in een wereldrecord van 9,69, met 30 meter voor de finish de vuist al kloppend op de borst. In Londen was dat 9,63, trager dan het wereldrecord (9,58) waarmee hij een jaar eerder in Berlijn wereldkampioen was geworden.

Op de snelle baan van Rio - de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk verraste eerder op de avond met een verbetering van het zeventien jaar oude wereldrecord op de 400 meter, 43,03 - zat ook de programmering toptijden in de weg. Bolt klaagde erover, net zoals een dag eerder Fraser-Pryce: minder dan anderhalf uur tussen halve finale en finale is te kort voor herstel.

Die rust krijgt hij wel voor de 200 en 4x100 meter, die later deze week vlak voor zijn dertigste verjaardag zijn gouden totaal op negen moet brengen.

"Iemand zei dat ik daarmee onsterfelijk kan worden", zei Bolt. "Nog twee medailles te gaan en ik kan aftekenen. Onsterfelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden