Bolt hervat carrière zuinigjes

Sprinter hoeft niet voluit te gaan om de ster van de Gemenebest Spelen in Glasgow te worden

Als Usain Bolt het koude, regenachtige Glasgow daadwerkelijk niets vond, dan liet hij daar weinig van blijken. Bolt groeide vrijdag en zaterdag in het uitverkochte Hampden Park uit tot wat de organisatoren van de Commonwealth Games hadden gehoopt: de charismatische blikvanger.

Na weken van onzekerheid en laatste dagen waarin controverse en (zelf)promotie hand in hand gingen, bleek het Jamaicaanse fenomeen zijn kunsten niet verleerd. 329 dagen liep hij geen wedstrijd, wijzend op zijn geblesseerde linkervoet. De Commonwealth Games, waaraan hij door blessures en andere problemen nooit eerder had deelgenomen, vormden zijn rentree. Al deed Bolt dat slechts in estafetteverband, hij zei de Gemenebestprijs een waardevolle aanvulling te vinden op zijn zes olympische en acht wereldtitels.

Wat dit seizoen rest, kan niet al te serieus worden genomen. Al kunnen de uitslagen een indicatie vormen van het vermogen dat zijn 1.95 meter lange, 27 jaar jonge lijf nog biedt. Er staat een showwedstrijd op het strand van Rio de Janeiro op het programma en twee serieuzere 100 meters in Warschau en Zürich. Daarin mijdt de wereldrecordhouder dopingrecidivist Justin Gatlin, de Amerikaan die de seizoenranglijsten op 100 en 200 meter aanvoert.

Sinds zijn sensationele drieslag tijdens de Spelen van Peking in 2008 staat Bolt op sprintgebied ver boven de rest van de mensheid verheven, en ontpopte hij zich op en naast de baan als geboren entertainer. Destijds werd hij voor dat laatste verketterd door toenmalig IOC voorzitter Jacques Rogge, die meende dat Bolt de draak stak met serieus sport bedrijven. Inmiddels is Bolt de voorlopige redder van de internationale atletiek gebleken, misschien zelfs even van de Commonwealth Games.

Vreemd genoeg werd Bolt daarbij achtervolgd door twijfels van de buitenwereld. Toen hij tijdens de WK van 2011 als titelverdediger op de 100 meter werd gediskwalificeerd, werden zijn kwaliteiten en motivatie in twijfel getrokken. En zo was het ook afgelopen jaar, toen het machtige lijf niet voor het eerst vatbaar bleek voor defecten. Bolt was financieel binnengelopen en zou daar op zo min mogelijk energie nog een en ander aan willen toevoegen.

Lange tijd had de atleet volgehouden dat hij nog aasde op drie wereldtitels volgend jaar in Peking, waarna opnieuw driemaal olympisch goud in Rio de glorieuze afsluiting van zijn carrière zou zijn. Eind vorig jaar kwam hij daar aarzelend op terug; in Glasgow zei hij zaterdag de WK van Londen in 2017 als sluitstuk te overwegen. Hij is dan pas 30, en heeft goede herinneringen aan de Olympische Spelen in de Engelse stad.

In het kader van dat plan kan Bolt niet lui worden genoemd met zijn huidige minimale wedstrijdprogramma. De Jamaicaan is juist moedig en verstandig door zich niet gek te laten maken met nog meer records, roem en rijkdom in het vooruitzicht. Dit jaar zonder Spelen en WK is ideaal om het lichaam rust te gunnen, voordat het nog drie jaar lang de grenzen moet opzoeken. Bovendien blijkt wedstrijdschaarste bevorderend voor zijn mythevorming.

Zaterdag zocht Bolt zijn grenzen zeker niet op, hij heeft dat niet nodig. Als bedienden brachten teamgenoten Jason Livermore, Kemar Bailey-Cole en Nickel Ashmeade hem het stokje. Dat gebeurde zelfs met slotloper Bolt in tweede positie achter de Brit Danny Talbot. Een halve acceleratie was voldoende voor de Jamaicaanse titel, met bijna een halve seconde voorsprong in een Commonwealth record van 37,58.

Vlak voor die finale was de stromende regen opgehouden en voerde Bolt zijn uitgebreide show op. Waar andere atleten geconcentreerd bij hun startplaatsen stonden of stretchten, ontpopte Bolt zich op het door het publiek massaal gezongen 'I'm Gonna Be (500 Miles)' van The Proclaimers als de show- en dansman die grappen maakten met vrijwilligers en officials.

Na de race, het serieuze werk dat nog geen tien seconden in beslag nam, betrok hij zijn teamgenoten in de lange show compleet met verkleedpartij met Schotse mutsen en sjaals en een eindeloze ereronde met high fives, selfies en handtekeningen voor fans die kregen wat ze vroegen.

Daarover was lang onzekerheid geweest. Er was pas opluchting toen Bolt acht dagen voor zijn race in Glasgow arriveerde en bevestigde dat hij ook de series zou lopen. Vervolgens was er die controverse die de voorpagina's haalde. The Times quootte hem dat hij niet echt lol had in het koude, regenachtige Glasgow en dat de Commonweath Games 'a bit shit' waren. Bolt ontkende in alle toonaarden, en verklaarde na zijn race: "Ook al was het koud, de ontvangst was warm."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden