Bosbranden

Bolsonaro wil excuses van Macron voor hij hulp aanneemt

Franse president Emmanuel Macron (l) en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro (r). Beeld AFP

De 20 miljoen euro die de G7-landen afgelopen weekend besloten uit te trekken voor de bestrijding van bosbranden in de Amazone wil Bolsonaro niet zonder meer accepteren. Eerst moet Macron zijn excuses maken aan de Braziliaanse president.

Het geld kan hij goed gebruiken. Een paar dagen geleden zei Bolsonaro nog dat het zijn regering aan middelen ontbrak om de branden in de Amazone te blussen. Zelfs voor het sturen van tientallen brandweerlieden zou geen geld zijn, zei hij tegen journalisten.

Maar toen de G7 – een groep van grote westerse industriële landen – tijdens hun top in Biarritz afgelopen weekend aanboden de Braziliaanse president te komen helpen, sloeg hij dat aanbod aanvankelijk af. Althans, dat suggereerde zijn stafchef Onyx Lorenzoni. “Het geld kan beter ­gebruikt worden voor het bebossen van Europa”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat Brazilië bovendien niet op lessen uit Parijs zit te wachten. “Macron kan niet eens een brand in een kerk die deel uitmaakt van het werelderfgoed voorkomen”, sneerde Lorenzoni verwijzend naar de brand in de Notre-Dame afgelopen april. “En hij wil ons de les lezen?”

Europa zou uit zijn op eigen gewin

Dat Bolsonaro in deze kwestie zijn pijlen vooral richt op Macron, maakte hij dinsdag zelf duidelijk. “We hebben niet zozeer iets tegen de G7, maar vooral tegen de president van een van de G7-landen”, zei hij. Macron moet zijn beledigingen intrekken, vindt hij. “Hij noemde mij een leugenaar.” Bolsonaro doelt daarmee op Macrons aantijging dat de president niet eerlijk zou zijn geweest over zijn inspanningen om ontbossing tegen te gaan. 

Volgens de Braziliaanse president trekt zijn Franse collega bovendien ‘de soevereiniteit van het Amazonegebied in twijfel’. Bolsonaro stoort zich al langer aan de bewoordingen van de Franse president als het om de Amazone gaat. ‘Ons huis staat letterlijk in brand’, twitterde Macron vorige week. Ook noemde hij de Amazone ‘de longen van onze planeet’ en plakte de branden het etiket van ‘globale crisis’ op. De Braziliaanse president ­beschouwt de branden juist als een ­interne kwestie. Hij beschuldigt de Europese landen er regelmatig van voet aan de grond te willen krijgen in de grondstofrijke Amazone-regio voor hun eigen gewin.

Brand in het Amazonegebied.Beeld AFP

Ook had hij kritiek op het uitnodigingsbeleid van Macron, die als gastheer optrad bij de G7. ‘De suggestie van de Franse president dat kwesties rondom de Amazone bediscussieerd moeten worden op de G7 zonder deelname van de landen uit de regio, riekt naar een koloniale mentaliteit die ­ongepast is in de 21ste eeuw’, twitterde hij voorafgaand aan de top in Biarritz.

Vanuit Parijs is nog niet gereageerd op de voorwaarden die Bolsonaro aan de hulp heeft gesteld. Eerder benadrukte Macron wel dat het fonds ‘een teken is van vriendschap, niet van agressie’.

Het lijkt erop dat de Braziliaanse president ondertussen wel iets doet met de kritiek dat hij de bosbranden niet serieus genoeg neemt. Hij heeft toegezegd duizenden militairen naar het getroffen gebied te sturen en zal later deze week ook zelf een bezoek brengen aan de Amazone om de schade op te nemen.

De presidentiële vete online

De confrontatie tussen de Braziliaanse president Bolsonaro en zijn Franse collega Macron kreeg wel een heel persoonlijk tintje toen op Facebook een foto van Macrons 66-jarige echtgenote opdook naast de vrouw van Bolsonaro, die bijna dertig jaar jonger is. ‘Begrijp je nu waarom Macron Bolsonaro aan het vervolgen is?’ stond er op de bijgevoegde tekst. 

Op de foto kwam een reactie van het account van Bolsonaro waarin grappend werd gesuggereerd om Macron niet nog verder te ­vernederen. De Franse president deed het bericht af als “extreem respectloos” en “treurig”.

De Braziliaanse schrijver Paulo Coulho schaamde zich voor de weinig diplomatieke taal van ‘zijn’ president en bood de Fransen en Macrons vrouw in het bijzonder via een filmpje op Twitter zijn excuses in het Frans aan: ‘Pardonnez-moi ­mille fois’.

Lees ook: 

De Amazone brandt, Bolsonaro geeft ngo’s de schuld

Het aantal branden in de Amazone kent zijn weerga niet. President Bolsonaro haalt zijn schouders op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden