UPDATE

Bolsonaro geïnstalleerd als nieuwe president van Brazilië

De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn vrouw Michelle laten zich toejuichen in de hoofdstad Brasilia. Beeld AFP
De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn vrouw Michelle laten zich toejuichen in de hoofdstad Brasilia.Beeld AFP

De omstreden rechtse populist Jair Bolsonaro is vandaag in het parlement geïnstalleerd als president van het meer dan tweehonderd miljoen inwoners tellende Brazilië.

Ghassan Dahhan en Arjen van der Ziel

Bolsonaro reed in een open Rolls-Royce naar het parlement in de hoofdstad Brasilia, waar hij beëdigd werd. De 63-jarige Bolsonaro was samen met zijn vrouw Michelle. Ruim 12.000 politiemensen waren ingezet om de inauguratie te beveiligen. Aanhangers juichten de nieuwe president toe en scandeerden zijn leuze: ‘Brazilië boven alles. God boven iedereen’.

Bolsonaro won afgelopen jaar de verkiezingen overweldigend met de boodschap dat hij door de corrupte elite veroorzaakte problemen te lijf kan. Hij vroeg de parlementariërs gisteren hem te helpen om ‘Brazilië definitief te be­vrijden van het juk van de corruptie, de misdaad, het economische wanbeleid en het ­ideologische keurslijf’. Hij zei dat zijn verkiezing het land heeft verlost van socialisme en politieke correctheid.

De nieuwe president heeft eerder de militaire dictatuur (1964-1985) geprezen en zich ­laatdunkend uitgelaten over onder anderen vrouwen, homo’s en zwarten. Critici zien in hem een groot gevaar voor democratie, voor rechten van zwarte Brazilianen, indianen en homo’s.

Bolsonaro wordt ook de ‘Braziliaanse Trump’ genoemd. De Amerikaanse president feliciteerde zijn nieuwe ambtgenoot hartelijk met tweets.

Bezoek

Bij zijn inauguratie als 38ste president van Brazilië kreeg Bolsonaro bezoek van een opvallend internationaal gezelschap. Zo woonde de Hongaarse premier Victor Orbán de ceremonie bij, net als zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu. Maar opvallend genoeg verscheen ook een linkse tegenhanger: de Boliviaanse president Evo Morales.

De Israëlische premier Netanyahu en Bolsonaro zijn uitgesproken fans van elkaar. Nooit eerder bezocht een Israëlische premier Brazilië, maar voor ‘zijn vriend’ Bolsonaro maakt Netanyahu een uitzondering. De relatie tussen Israël en Brazilië werd door hem omschreven als een ‘broederschap’ en hij beloofde de Braziliaan op zijn beurt te zullen ontvangen in Israël als een ‘broer’.

Aanhangers van de nieuwe Braziliaanse president maken selfies bij zijn portret tijdens het wachten op de inauguratie voor het Planalto-paleis in de hoofdstad Brasilia. Beeld REUTERS
Aanhangers van de nieuwe Braziliaanse president maken selfies bij zijn portret tijdens het wachten op de inauguratie voor het Planalto-paleis in de hoofdstad Brasilia.Beeld REUTERS

De Amerikanen waren ook van de partij. Bolsonaro is dan wel lovend over president Trump, maar die was niet aanwezig. In zijn plaats kwam minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo. De Amerikanen zien Bolsonaro wel zitten, niet alleen omdat hij fel anti-socialistisch is, maar ook wegens zijn economische plannen. Bolsonaro wil de economie privatiseren. Zijn minister van financiën, Paulo Guedes, behoort tot de zogenaamde ‘Chicago Boys’ - een groep Latijns-Amerikaanse economen die aan de Universiteit van Chicago economie studeerden en hun ideeën over de vrije markt mee terug namen naar hun thuislanden.

Linkse boycot

Bolsonaro was ook selectief met zijn uitnodigingen: de leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela werden niet uitgenodigd. De leiders van de twee grootste linkse partijen van Brazilië, waaronder de Arbeiderspartij van oud-president Lula da Silva, hebben besloten om de ceremonie te boycotten. Dat de linkse president van Bolivia wel was uitgenodigd, heeft te maken met de economische banden tussen beide landen. Vorige maand sloten Bolivia en Brazilië nog een gasdeal met elkaar.

Bij de inauguratie draait het echter niet alleen om wie er van de partij is, maar ook om de veiligheid. Zo patrouilleerden meer dan drieduizend politieagenten en militairen op straat en bewaakten gevechtsvliegtuigen het luchtruim. Bolsonaro werd tijdens de verkiezingscampagne neergestoken.

Lees ook:

Bolsonaro heeft de Brazilianen veel beloofd; wat kan hij waarmaken?

Jair Bolsonaro is verkozen tot president van Brazilië na een campagne vol keiharde retoriek. Hoeveel daarvan kan hij omzetten in praktische politiek?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden