Bollywood-diva botst met volkse Britse sterren op hun retour

door Maaike Veen in Londen

Het tv-programma ’Celebrity Big Brother’ heeft in Groot-Brittannië en India voor veel ophef gezorgd, nadat Bollywood-filmster Shilpa Shetty (31) herhaaldelijk tot tranen toe was gepest.

De behandeling van de Indiase Big Brother-deelneemster Shetty door haar huisgenoten leverde een recordaantal klachten op bij het Britse Commissariaat voor de Media, in het Lagerhuis zijn vragen gesteld aan de premier en in India is geprotesteerd.

Hoofdsponsor van het programma Carphone Warehouse trok gisteren met onmiddellijke ingang de medewerking in. Het Commissariaat voor de Media, dat 17.000 klachten ontving, roept televisiestation Channel 4 ter verantwoording. De politie in Hertfordshire onderzoekt de beschuldigingen van racisme.

De pesterijen in het programma draaiden om Shetty’s accent en kookkunst. Zo suggereerde voormalige popster Jo O’Meara dat Indiërs dun zijn doordat ze hun eten niet lang genoeg koken en daardoor ziek worden. Een groepje deelneemsters klaagde dat Shetty hun eten met haar handen had aangeraakt. „Je weet nooit waar die handen zijn geweest”, zei de voormalige schoonheidskoningin Danielle Lloyd.

In het programma, waarin vooral beroemdheden op hun retour figureren, is Shetty de enige echte ster. In eigen land is ze buitengewoon populair en wordt ze wel de ’Indiase Angelina Jolie’ genoemd.

Shetty zei gisteravond tegen een huisgenoot voor de eerste keer dat ze bang was dat ze zo gepest werd omdat ze Indiaas is. De actrice zei aan het begin van het programma dat ze meedeed ’om de misvattingen over Indiërs uit de wereld te helpen’. Channel 4 zegt dat er geen sprake is van openlijk racisme, maar meldt dat het gaat om ’een culturele botsing en een klasseverschil tussen Shetty en drie Britse vrouwen in het huis’.

In India is de rel niet onopgemerkt gebleven. De Britse minister van financiën Gordon Brown is op reis in India en moet zich voortdurend verantwoorden voor de affaire. De Indiase regering is in afwachting van een rapport over het programma en zegt ’passende maatregelen’ te nemen als zij alle feiten kent. Maar anderen waarschuwen dat de rel niet moet worden opgeblazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden