Bollywood achter de duinen

In de Haagse wijk Transvaal wonen van oudsher veel Hindoestanen. Het is de bedoeling dat er een Bollywoodcentrum komt. (FOTO INGE VAN MILL) Beeld Inge van Mill
In de Haagse wijk Transvaal wonen van oudsher veel Hindoestanen. Het is de bedoeling dat er een Bollywoodcentrum komt. (FOTO INGE VAN MILL)Beeld Inge van Mill

Den Haag werkt aan een groot multicultureel uitgaanscentrum, vooral bestemd voor de omvangrijke Hindoestaanse gemeenschap.

Enigszins jaloers waren ze wel, de Hindoestanen in Den Haag. In juni 2005 streek de Indiase filmwereld vier dagen lang neer in Amsterdam. De grote Bollywoodsterren sliepen in hotel The Grand, speelden cricket in het Olympisch Stadion en ontvingen ’Oscars’ in de Arena.

Drie jaar later deed de grootste Indiase Bollywoodheld Shah Rukh Khan Nederland weer aan. Hij koos de Rotterdamse Ahoy uit om zijn nieuwste film te promoten.

En Den Haag dan? Waarom komt Bollywood niet naar de stad waar alleen al 45.000 Surinaamse Hindoestanen wonen, de grootste populatie op het Europese vasteland?

Het antwoord is simpel, zegt Sunil Prahladsingh. „Den Haag heeft de faciliteiten niet. Daarom wordt voor Amsterdam of Rotterdam gekozen.” De Surinaams-Hindoestaanse Prahladsingh heeft een juwelierszaak in de Haagse wijk Transvaal en is daar voorzitter van de winkeliersvereniging. Hij vertelt dat jaarlijks ’bussen vol Nederlandse Hindoestanen’ afreizen naar Engeland. Want daar vinden de echt grote Bollywoodshows plaats.

Dat moet veranderen, vindt ook de gemeente Den Haag. De stad snakt naar een eigen uitgaansgelegenheid, die niet alleen Hindoestanen aantrekt, maar ook Turken en Marokkanen. Multicultureel moet het worden, met ’oriënt’ als leidend thema. Het complex zal bestaan uit een bazaar, theater, restaurants, congreszaal, themahotel, supermarkt en natuurlijk filmzalen voor de Bollywoodproducties.

Deze ideeën circuleren al jaren op het stadhuis, maar nemen eindelijk concrete vorm aan. Er is een locatie gevonden, aan de rand van Transvaal. Daar wonen van oudsher veel Hindoestanen. De gemeente heeft ook plannen om van de Paul Krugerlaan, de hoofdader van Transvaal, een ’Little India’ te maken. Een Bollywoodcentrum sluit daarbij aan.

Er heeft zich een investeerder gemeld, Dexa B.V. uit Utrecht. Het bedrijf is in handen van de Surinaams-Hindoestaanse familie Baboeram Panday. Een woordvoerder wil er weinig over kwijt. Dexa is inderdaad geïnteresseerd in de plannen en onderhandelt met de gemeente Den Haag. „Elk woord dat ik er verder over zeg, zou prematuur zijn.”

Dexa B.V. wordt wel alvast als geldschieter genoemd in de door de gemeente opgestelde ’Business case Transvaal: Multicultureel Leisure Center’, van april vorig jaar. Daaruit blijkt dat er ruim 36 miljoen euro nodig is aan investeringen. Volgens Prahladsingh zullen straks ook lokale Hindoestaanse ondernemers instappen. Naar schatting 9 miljoen euro gaat op aan de uitplaatsing van bouwmarkt Karwei en Shell. Zij zitten nu nog op het terrein waar het complex moet komen. De bouwmarkt kan een probleem worden voor de gemeente. Karwei zal niet wijken, zegt Piet Burgwal. Namens het Franse bedrijf Bricorama exploiteert hij 23 bouwmarkten in Nederland, waaronder de twee Haagse vestigingen van Karwei. „Wij hebben in Transvaal een meer dan uitstekende vestiging met een prachtig rendement. Ons huurcontract loopt nog jaren door. Tot die tijd komt hier geen Hindoestaans centrum.” Tenzij de gemeente een geschikte alternatieve locatie vindt.

Sunil Prahladsingh vertrekt vandaag naar Zuid-Afrika. Daar heeft dit jaar de verkiezing van Miss India Worldwide plaats. Nog een paar jaar, weet Prahladsingh. Dan kan zoiets ook in Den Haag.

(Trouw) Beeld Inge van Mill
(Trouw)Beeld Inge van Mill
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden