Bollenclubs krabbelen overeind

KATWIJK - De inbreng van de bollenclubs als smaakmakers in de eredivisie van het zaterdagvoetbal leek even op zijn retour. Dit voorjaar sloeg Scheveningen een bres in de Katwijkse titelhegemonie (1991 - 1995). De schade na drie speelronden in de nieuwe competitie overtrof de Scheveningse infiltratie verre. Katwijk was de eerste bollenclub, op plaats zeven. Maar zaterdag zette het herstel in met winst voor Rijnsburgse Boys (0-2 bij Hoek), Noordwijk (5-4 tegen ASWH), Katwijk (1-5 bij Achilles) en Quick Boys (2-0 in de derby tegen Lisse).

PETER WILSCHUT

De knappe reeks van zaterdag kan desondanks niet verhullen dat er deze zomer het nodige gebeurd is in de bollenstreek. Met name Katwijk, Lisse en Quick Boys kregen te maken met belangstelling uit het profvoetbal. Katwijk verloor Pim Langeveld en Johan Vogelaar aan ADO Den Haag, Lisse zag Dennis Iliohan kiezen voor dezelfde club. Bovendien namen de Lissenaren afscheid van Ruben Jordan (halverwege vorig seizoen, TOP Oss), Guillermo van Berkum (Excelsior) en Barry Opdam (AZ). Quick Boys tenslotte moest deze zomer het vertrek van Peter Kruit en Guido Smits (ADO Den Haag) en Gert Aandewiel (Volendam) opvangen. Het gaat hier om drie clubs die de kwalitatieve bovenkant van hun selecties met in totaal negen spelers afgeroomd zagen door het profmétier. De vergoeding van 10 000 gulden per speler wordt hierbij als smalle pleister op een brede wond beschouwd, zeker wanneer die pas ver na het ontstaan van de wond wordt aangebracht. Noordwijk bleef gevrijwaard van afroming door de profs, Rijnsburgse Boys haakte deze zomer weer aan vanuit de tweede klasse.

Met name van Quick Boys was zaterdag niet af te lezen dat de transferperiode zo'n zware wissel had getrokken op de kwaliteit van de selectie. De basis-elf van trainer Henk Wisman had slechts een gemiddelde leeftijd van 23,7 jaar, met de entree van doelman Peter Kromhout (19, Ajax-jeugd), de eigen kwekers Pieter Slootweg (20), Michel van Hooy (18) en Mimoen Tiberkanine (21) als ook spits Walter de Kievit (25, UVS) heeft de ploeg niet alleen qua leeftijd maar ook qua aanzien een aangenaam verrassende impuls gekregen. Quick Boys speelde tegen Lisse fris combinatievoetbal op een heel behoorlijk niveau. De defensie zag er met Schaap, Van Duyn, Van Dijk en Van der Plas op papier weliswaar vertrouwenwekkender uit dan werkelijk het geval was - Lisse kreeg vooral voor rust ruimte om kansen te scheppen -, positief is dat het voetbaldenken al in die linie begint. Libero Van Duyn moest in zijn aanvallende drang zelfs getemperd worden door Wisman. Het middenrif vormde met de sterke lopers Slootweg (2-0) en Van Hooy aan de zijkanten en de uitblinkende vormgever Steenvoorden (1-0) in de centrale rol het sterkste deel bij de Katwijkers. Niet voor niets kwamen uit die linie beide treffers. In de spits vormt De Kievit een permanent aanspeelpunt, terwijl Rbii en Tiberkanine de mannen zijn voor de individuele actie. Quick Boys heeft dus een zonnig perspectief. Toch stipte Wisman in zijn analyse de negatieve zijde van de medaille aan: “We zijn onnodig in moeilijkheden gekomen. Na de pauze had het ook 1-1 kunnen worden. Het grillige zal er uit moeten.”

Waar Quick Boys de zwaarste spelersverliezen pas kon noteren na 31 mei, was Lisse deze zomer in staat de ploeg op scherp te zetten voor de laatste stap op weg naar de top. Met Linger (DCG), Simons (Marken) en Pitti (Noordwijk) is een compleet nieuwe voorhoede neergezet. Van de plannen om te gaan voor het hoogste komt voorshands niet veel terecht. Na verlies, gelijkspel en winst is de tweede reeks van drie duels zaterdag ook van start gegaan met een nederlaag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden