Bollen in een sandwich

Nog één lezing voor Groei en Bloei in Goes, daarna gaat voor dit jaar het afsprakenboek dicht. Nijmegen, Lochem en Bovenkarspel, ik heb genoten van verlaten velden en stille bosranden, met aan het einde van de reis kwetterend publiek in dorpshuizen, en kerkzalen en een opgelucht bestuur: de spreekster is gearriveerd, de avond kan beginnen.

Het verhaal is afhankelijk van de grondsoort ter plaatse. Tuiniers op vette klei moeten gestut, tuiniers op droog zand gesteund. Het leukst is een gemengd publiek, met klei en zandgrond: wat bij de één onder het hek doorgroeit is bij de ander niet in leven te houden.

Dikwijls mislukken bollen door een gebrek aan inlevingsvermogen. Te ondiep geplante laatbloeiende narcissen zoals N. poeticus recurvus onder vroeg in het blad schietende bomen hebben dan gebrek aan licht en vocht. Met voldoende bladgroen is dat noodzakelijk om uit te groeien tot een voldoende grote bol, die ook het volgende jaar bloeit. Bovendien zijn naar het licht snakkende overhangende bloemen geen prettig gezicht. Door al het rekken en ook door het te dicht op elkaar planten van bollen wordt het gewas slap en is één regenbui of windvlaag genoeg om de boel ter aarde te laten storten.

Vragen die tijdens de lezing gesteld worden beschouw ik als bakens die het verhaal sturen. Het heeft geen zin planten of bollen die rond de vijver gedijen te bezingen als de zaal kreunt in gortdroog zuur zand. Behalve de vaste vragen over slakken en hosta's (besproei de planten met slappe koffie!) zijn er onverwachte zoals: welke narcissen bloeien tegelijk met de zakdoekjesboom, Davidia involucrata? Als deze na jaren dan eind april besluit te bloeien met op lapjes lijkende bloemen zou dat natuurlijk de aloude (1916) Narcis triandrus 'Thalia' kunnen zijn die het ook goed doet tussen klimop. Moet die naam niet veranderd worden- ik zie de meeste klimop kruipen.

Ook minder bekende narcissen als de met sierlijke bijna witte bloemen getooide 'Pueblo', 'Rippling Waters' en zelfs de kleine trompet 'W.P. Milner' zijn geschikt. De laatste zien we veel te weinig. De markt is overspoeld met de lage gele 'Tête-à-Tête'. Onder mijn eigen boom zou ik narcissen voldoende diep planten, dus met 15 cm grond erop. Daar overheen een laag aarde waarop witte of blauwe sneeuwroem wordt gestrooid (Chionodoxa) voor bloei in maart. De 'bollensandwich' wordt met 7 cm aarde afgedekt waarna er bodembedekkers als Lamium, Ajuga of Vinca kunnen worden geplant, de sneeuwroem redt zich wel.

Natuurlijk ben ik zelf een trouw toehoorster van andermans lezingen. Deze week sprak de tuinboekenschrijfster Florentine van Eeghen over het combineren van hosta's met siergrassen en Astilbe. Ze houden van vocht en zijn door hun verschillende bladvormen een lust voor het oog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden