Bolknak met kunst voor levensgenieter

Op het sigarenbandje staat een Frau Antje, of een molentje. De binnenkant van het houten sigarendoosje is beschilderd met een klein kunstwerkje. Het is weer eens wat anders dan een gepruikte kop.

In de lounge van het sjieke Amsterdamse Amstelhotel is een kleine expositie te zien van bijzondere sigarenbandjes en -kistjes, gemaakt door kunstenares Carolien Adriaansche. Zij kwam op het idee, toen ze vorig jaar in de krant las dat het Amstel Hotel het aanbod sigaren ging uitbreiden. Ze is decorontwerpster en had sigarenbandjes gemaakt als premièrecadeau voor de medewerkers en acteurs van de voorstelling Een verpletterende werkelijkheid, van sigarenroker en schrijver Maarten Biesheuvel. “Daarin werden veel sigaren gerookt. Het deed me denken aan het sparen van sigarenbandjes, die ouderwetse plaatjes. Mijn bandjes zijn daar een beetje een knipoog naar.”

Tegen de stroom in drijven de sigarenwolken Nederland binnen. Roken is 'uit', maar sigaren zijn in opmars. Liefhebbers van sigaren beschouwen zichzelf eerder als levensgenieter dan als roker. In de Verenigde Staten, waar het publiekelijk roken bijna volledig is uitgebannen, savoureren trendsetters in speciale cigar lounges hun bolknakken. Ook in Nederland signaleren handelaren dat er groeiende belangstelling is voor de gelegenheidssigaar. Een restaurant met klasse zorgt dat er bij de bar een mooie doos staat, zodat de gasten bij hun koffie een sigaar kunnen wegpuffen.

Het Amstelhotel, met het uitgelezen aanbod kwaliteitssigaren, zet de toon, maar een woordvoerster van benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de Amstellounge een 'sigarenlounge' wordt. Roken is omstreden, het zou niet prettig zijn als gasten werden weggejaagd door de dominant geurende wolken. Het gaat meer om dienstverlening: “We hebben een mooie wijnkaart, u moet het zien als iets dergelijks, maar dan voor sigaren.”

Nu Carolien Adriaansche de stap heeft gezet om haar werk aan te bieden bij het Amstelhotel, gaat ze misschien ook wel de sigarenindustrie benaderen. Sigarenwinkeliers weten dat liefhebbers niet op een gulden kijken. Een beschilderd doosje, of een enkele sigaar met speciaal gemaakt bandje, zou een opvallend cadeau-artikel kunnen zijn.

Carolien Adriaansche: “De sigaren die ik heb gebruikt voor de tentoonstelling in het Amstelhotel, zijn goedkope exemplaren. Ze liggen de hele dag in de open lucht, dus ze worden er niet beter op. Maar ik kan me voorstellen dat ik mooie bandjes maak voor kwaliteitssigaren.”

Een speciaal gemaakt bandje komt op ongeveer 100 gulden. Als het om meer bandjes gaat, wil ze over de prijs praten. (Telefoon 070-3557375, fax 070-3550836). Overigens rookt de kunstenares zelf niet. “Nog niet”, zegt ze veelbetekenend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden