Bolkesteins 'Beste Els' maakte debat nevenfuncties los

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Het lobbywerk dat VVD-fractieleider Bolkestein verrichtte als commissaris van het farmaceutisch bedrijf Merck Sharp & Dohme was de aanleiding voor het debat over nevenfuncties van parlementariërs, gisteren in de Tweede Kamer.

In september vorig jaar ontstond opschudding over de bijbaan van Bolkestein. Kern van de kritiek was dat hij in zijn functie als MSD-commissaris minister Borst van volksgezondheid benaderde. Het doel was besluiten van haar departement over prijzen en toelating van medicijnen bij te sturen, in een voor MSD aantrekkelijke richting.

De VVD-leider had het commissariaat aanvaard in 1990, tegen een vergoeding van 30 000 gulden per jaar. MSD sponsorde voor 50 000 gulden een congres van de Liberale Internationale, waarvan Bolkestein voorzitter is. Eenzelfde bedrag schonk het bedrijf aan de Stichting Amsterdamse Bach Solisten, ook met Bolkestein als voorzitter.

De Tweede Kamer kon in een debat in oktober over de kwestie weinig uitrichten. Er bleef wel kritiek. De coalitiefracties PvdA en D66 maakten duidelijk dat zij zelf strengere normen hanteren voor de combinatie van Kamerlid en commissaris. Bolkestein hield vol dat hij de beide functies steeds gescheiden hield, ook toen hij minister Borst thuis een briefje stuurde ('Mevrouw de minister, Beste Els') over een MSD-medicijnenkwestie.

De twee petten van de VVD'er bleken soms wel degelijk tot verwarring te leiden. Toen in 1995 toenmalig directeur-generaal Sangster van het ministerie van volksgezondheid op verzoek van Borst een gesprek over geneesmiddelenprijzen voerde met Bolkestein, dacht de topambtenaar dat hij onderhandelde met de fractieleider. Maar in hetzelfde gesprek ging Bolkestein ervan uit dat hij zat te praten als MSD-commissaris.

Ondanks kritiek hield de Tweede Kamer het er in oktober op dat nevenfuncties een verantwoordelijkheid zijn voor de fracties zelf. Bolkestein handhaafde zijn commissariaat, maar beloofde lobbywerk op te schorten in afwachting van een advies van het presidium van de Kamer. In dat advies van februari maant het presidium tot voorzichtigheid en staat een oproep om ook de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Ook het presidium wil de fracties in de eerste plaats zelf laten oordelen over bijbanen van hun leden. Het presidium is een club ervaren Kamerleden onder leiding van Kamervoorzitter Bukman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden