Bolkestein: overheid moet imamopleiding subsidiëren

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - VVD-fractieleider Frits Bolkestein vindt een Nederlandse imamopleiding zo belangrijk dat de overheid daarvoor financiële steun beschikbaar moet stellen. Dat zei hij gisteren in een radio-uitzending van de Stadsomroep Arnhem.

“Misschien hebben die opleidingen hier een zetje nodig”, aldus Bolkestein. “Ik weet niet hoeveel geld daarvoor beschikbaar is, maar het is belangrijk dat we met man en macht werken aan de integratie van onze islamitische medeburgers. Daarom lijkt het logisch dat er in ons land een imamopleiding komt.”

Staatssecretaris Netelenbos van onderwijs kondigde afgelopen zondag tijdens een debat over islam en onderwijs in het Amsterdamse Soeterijntheater aan dat ze middelbare scholen de mogelijkheid wil geven hun islamitische havo- en vwo-leerlingen op te leiden voor imam.

Ze hoopt hiermee te voorkomen dat, zoals nu gebeurt, Nederlandse moslimjongens na de basisschool door hun ouders voor veel geld naar een imamopleiding in het buitenland, met name Turkije, worden gestuurd. Daar suggereert men ten onrechte dat de leerlingen na afloop van hun zevenjarige studie, in Nederland zonder meer worden toegelaten tot de universiteit.

Middelbare scholen die van de door de staatssecretaris aangekondigde mogelijkheid gebruik willen maken, kunnen daarvoor maximaal zeven uur per week inpassen in de 'vrije ruimte' van de basisvorming, het gezamenlijk vakkenpakket tijdens de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Als ouders of islamitische organisaties buiten schooltijd meer lesuren aan zo'n imamopleiding willen besteden, zullen ze dat uit eigen zak moeten betalen.

Mevrouw Netelenbos denkt dat vooral middelbare scholen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen, waar veel moslims wonen, interesse zullen hebben.

Vooralsnog is de belangstelling voor een Nederlandse imamopleiding in moslimkringen niet al te groot. Dat bleek onlangs weer tijdens een ontmoeting tussen Turkse imams en pastores. Bij die gelegenheid liet Emin Ates, voorzitter van de Turks-islamitische culturele federatie, weten dat men de zaak “niet moet overhaasten”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden