Bolkestein: Fortuyn naast Blair, dat is toch potsierlijk

AMSTERDAM - ,,Met Pim Fortuyn als premier zou Nederland in de wereld een pleefiguur slaan. Stelt U zich voor: Fortuyn naast Blair, Chirac of Schröder, dat is toch potsierlijk.'' Dat zei Europees Commissaris en VVD-coryfee Bolkestein gisteren in Amsterdam.

Bolkestein wil echter niet op voorhand de Lijst Pim Fortuyn uitsluiten van een coalitie. ,,Als Fortuyn zoveel zetels wint als hij nu volgens de peilingen zou krijgen, dan moet hij mee regeren'', aldus Bolkestein.

Hij is tegen een 'isoleringspolitiek' zoals die in België is gevoerd tegen het Vlaams Blok, omdat die averechts lijkt te werken. Bolkestein verwees ook naar Oostenrijk, waar Haider aan de verliezende hand is sinds hij meeregeert.

In ons land dankt Fortuyn zijn succes volgens Bolkestein vooral omdat hij hamert op het probleem van de economische migranten. De VVD heeft volgens de ex-fractievoorzitter in de Tweede Kamer meermalen voorstellen gedaan om de toestroom te beteugelen, maar dat vond geen gehoor binnen de paarse coalitie. Nog steeds ontbreekt het volgens Bolkestein in ons land aan besef voor die problemen.

De eurocommissaris erkent dat de vorming van een coalitie een moeizame zaak kan worden. Hij vindt echter ook, dat de 'variant van een minderheidskabinet' te overwegen is.

Bolkestein heeft niet gekeken naar het debat van de lijsttrekkers in de pauze van de Soundmix-show, maar zijn misprijzen was er niet minder om. ,,Politici moeten zich niet laten meeslepen. Politiek is geen amusement. Het is vervelend en naar. Men moet niet opleuken wat niet leuk is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden