Bolivia vindt dat Fifa discrimineert

Het verbod om internationale duels op een hoogte van meer dan 2500 meter te spelen treft vooral Bolivia. De regering vermoedt een complot.

Geert Langendorff

President Morales schildert de Fifa sinds zondag af als een bolwerk van moderne conquistadores. De leider van Bolivia ziet in het besluit van de wereldvoetbalbond om wedstrijden op hoogtes boven de 2500 meter te verbieden een geregisseerde poging indianen te weren uit het mondiale voetbal. Waarom treft de nieuwe regel anders alleen landen als Mexico, Peru, Colombia, Ecuador én Bolivia?

Buitenstaanders kijken objectiever tegen de beslissing van de Fifa aan. In tegenstelling tot de voetbalgekke Morales wijzen zij op het grote thuisvoordeel dat Bolivia tot nu had. Waar toeristen voorafgaand aan een bezoek aan La Paz een brochure met de gevaren van hoogteziekte in handen krijgen gedrukt, speelde de nationale selectie daar doodleuk bijna al haar kwalificatiewedstrijden. Met de ijle lucht van het Andesgebergte als belangrijkste wapen, was Estadio Hernando Siles (3637 meter boven zeeniveau) het toneel van Bolivia’s grootste voetbalsuccessen. Van de winst in de strijd om de Copa America (1963) tot de plaatsing voor de eindronde van het WK in de Verenigde Staten (1994).

Een protest van het Braziliaanse Flamengo maakte uiteindelijk een einde aan het onmiskenbare voordeel. De club uit Rio de Janeiro deed zijn beklag bij de Fifa, nadat het voor de Copa Libertadores in de stromende regen op bezoek was geweest in Potosi, een stad op bijna vierduizend meter hoogte. Verkleumd en letterlijk snakkend naar adem – een aantal spelers moest langs de kant bijtanken aan een zuurstoffles – kwam de oude ploeg van Romario niet verder dan 2-2. Afgelopen zondag gaf de wereldvoetbalbond, zwaaiend met medische paperassen, gehoor aan de oproep.

„Een wijs besluit”, oordeelt KNVB-voorzitter Jeu Sprengers. ,,Het is een poging om gelijke omstandigheden te creëren. Tegenstanders konden onvoldoende wennen aan de hoogte in La Paz. Ik weet het niet exact, maar volgens mij kost elke honderd meter stijging boven de 2000 meter een dag aanpassing.”

Bewegingswetenschapper Adrie van Diemen heeft die medische kennis wél paraat. ,,Boven een bepaalde grens krijgt het menselijk lichaam steeds meer moeite zuurstof naar de spieren te transporteren”, legt de voormalige begeleider van de Rabobankwielerformatie uit. ,,Daarop geeft het lichaam natuurlijke epo vrij, dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Het duurt enige tijd – in La Paz minimaal twee weken – voordat je grotendeels bent aangepast. Althans, als je lichaam tegen hoogteverschillen kan. Een op de vijf mensen heeft last van bergziekte. In een selectie van 23 man spreek je dan al gauw over vijf spelers die kampen met zware hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Voor Bolivianen, gewend aan de extreme omstandigheden, een uiterst voordelige situatie.”

President Morales wil echter niets weten van medische argumenten. Hij riep de Bolivianen op massaal te demonstreren tegen ’deze daad van discriminatie’. Zelf zal hij het vliegtuig naar Zwitserland nemen. Daar wil de regeringsleider, die vroeger kuddes lama’s hoedde, Fifa-president Blatter op andere gedachten gaan brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden