Bolivia legaliseert kinderarbeid vanaf 10 jaar

Een jongen repareert banden in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Beeld anp
Een jongen repareert banden in de Boliviaanse hoofdstad La Paz.Beeld anp

Terwijl het aantal werkende kinderen wereldwijd sterk afneemt, verlaagt Bolivia juist de leeftijdgrens voor kinderarbeid. Onder bepaalde voorwaarden mogen kinderen van twaalf en zelfs tien jaar gaan werken. De regering hoopt er de armoede mee te kunnen terugdringen.

Tot nu toe hanteerde Bolivia de leeftijd van veertien jaar formeel als vaste ondergrens voor kinderarbeid. Maar het Boliviaanse parlement ging woensdag akkoord met een nieuwe wet die uitzonderingen mogelijk maakt: Boliviaanse kinderen mogen nu onder voorwaarden vanaf twaalf jaar werken in loondienst, en vanaf tien jaar als 'zelfstandige'.

Volgens de standaarden van de Internationale Arbeidorganisatie ILO mogen kinderen in landen waar de economie en onderwijsfaciliteiten slecht zijn, niet jonger zijn dan veertien jaar, of twaalf jaar als het om licht werk gaat.

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika en veel families zijn afhankelijk van de inkomsten van hun kinderen. In het land werken zo'n 850.000 kinderen tussen de vijf en veertien jaar in plaats van naar school te gaan.

President Evo Morales is tegen uitbuiting van kinderen, maar een voorstander van kinderarbeid. "Anders zit hun familie zonder geld."

Morales kan er zelf over meepraten. Hij werd geboren als jongste van zeven kinderen en had als kind allerlei baantjes. Als 5-jarige jongen werkte hij met zijn vader op de suikerrietplantages in Argentinië. Daarna werkte Morales in een bakkerij en een bedrijf dat bakstenen maakte, en speelde hij trompet op straat. "Wie als kind werkt, groeit op met een groter sociaal bewustzijn", zegt hij nu.

Senator Adolfo Mendoza benadrukt dat kinderen onder de 14 jaar alleen mogen werken als aan specifieke eisen is voldaan, zoals een vrijwillige beslissing van het kind zelf, toestemming van de ouders en van de nationale ombudsman.

Ironisch genoeg is het uiteindelijke doel van de wet juist om kinderarbeid op lange termijn te bestrijden. Want, zo zegt parlementslid Javier Zavaleta, de uiteindelijke oorzaak van kinderarbeid is armoede, en deze wet kan helpen om de economie uit het slop te trekken. "We streven ernaar om kinderarbeid in 2020 uit te bannen", zei hij tegen persbureau AFP. "Het is ambitieus, maar mogelijk."

Kinderrechtenorganisaties zijn niet onder de indruk van die logica. Die benadrukken dat Boliviaanse kinderen vaak vanaf heel jonge leeftijd moeten werken, in gevaarlijke omstandigheden. Veel kinderen worden ingezet in de mijnbouw als hun ouders ziek zijn geworden door het zware werk, of ze moeten uren in het water staan op zoek naar goud in de noordelijke rivieren.

Een studie van het ministerie van arbeid wijst uit dat in bijna elke sector in Bolivia kinderen aan het werk zijn: in garages, op vissersboten, bij de vuilnisophaal of in de verkoop van drank en sigaretten. Voor hun zware arbeid krijgen de kinderen meestal maar een schijntje: 88 procent moet het stellen met minder dan een dollar per dag.

Met de nieuwe wet is Bolivia een vreemde eend in de internationale strijd tegen kinderarbeid. Wereldwijd is het aantal werkende kinderen sinds 2000 juist sterk gedaald: van 246 miljoen naar 168 miljoen kinderen. Meer dan de helft daarvan doet gevaarlijk werk.

De Boliviaanse president Evo Morales is een voorstander van de nieuwe wet op kinderarbeid in zijn land. Beeld reuters
De Boliviaanse president Evo Morales is een voorstander van de nieuwe wet op kinderarbeid in zijn land.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden