Bolivia geeft natuur eigen recht, nu nog concrete invulling nodig

De natuur heeft recht om te bestaan zonder ingrijpen van de mens. Bolivia heeft dit als eerste land opgenomen in zijn wetboek. Hoe het land hier invulling aan gaat geven, blijft onduidelijk.

Het kersverse Ministerie van moeder aarde moet de nieuwe wet ten uivoer brengen. Volgens de regering is de wet niet bedoeld om de industrie in het grondstofrijke land een hak te zetten. Ze hoopt met de nieuwe regels de industrie te vergroenen. In het verleden heeft de sector voor grote milieuproblemen gezorgd. Met de nieuwe regels krijgen lokale overheden meer mogelijkheden om het bedrijfsleven te controleren.

Bolivia's vicepresident Alvaro García Linera vertelt in de Britse krant The Guardian dat de wet de relatie tussen mens en natuur weer in balans brengt. Die is namelijk danig verstoord, waardoor de aarde zich niet kan herstellen.

De wetgeving is geheel in lijn met de nieuwe identiteit van Bolivia. Na de verkiezingen van 2006 heeft president Evo Morales het land een eigen richting in geduwd, dat veel internationale verontwaardiging opriep. De regering is al langer bezig met het verbeteren van de relatie tussen mens en natuur. Tijdens de klimaattop in Cancún in december eiste het Zuid-Amerikaanse land vergaande afspraken om broeikasgassen terug te dringen. Volgens de Boliviaanse regering kan het klimaat alleen gered worden als de uitstoot van CO2 met minimaal 50 procent wordt verminderd. Rijke en opkomende landen als China en de VS zien dit als een onmogelijke opgave.

Eerder dat jaar haalde president Morales zich de woede van de wereld op de hals door een 'sociale' tegenhanger van de 'kapitalistische' klimaattop in Kopenhagen te organiseren. Samen met ngo's en de Boliviaanse bevolking heeft Morales over het klimaat vergaderd. De president ziet in democratische besluiten een essentieel onderdeel van de oplossing van het klimaatvraagstuk.

Ecuador heeft enkele jaren geleden al gepoogd de natuur rechten te geven. Dat bleek een loos gebaar. De abstracte wetten hebben geen concrete invulling gekregen, waardoor de oliebedrijven die in het land actief zijn, niets hebben veranderd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden