Bolhuis wordt geen kopie van Terpstra

André Bolhuis zal als parttime voorzitter van NOC-NSF zijn voorganger niet ’kopiëren’. Erica Terpstra maakte er meer dan een dagtaak van.

Na een lange en kostbare zoektocht werd de nieuwe voorzitter van sportkoepel NOC-NSF in het eigen nest gevonden. Zes jaar geleden greep Erica Terpstra via ’een kleine revolutie’ de macht; de benoeming van André Bolhuis was gisteren zonder tegenkandidaat een formaliteit.

Bolhuis treedt na de algemene vergadering van 18 mei in functie. Voor hoe lang precies wist hij niet. „Vier jaar, denk ik.” Daarmee, zo luidt de klacht van enkele kleine bonden, is een oud machtsblok hersteld.

Het in de sportkoepel vanouds invloedrijke hockey heeft anderhalf decennium weinig sleutelfiguren in de top gehad. Nu dreigt een oververtegenwoordiging aan de top, met voorzitter Bolhuis, technisch directeur Maurits Hendriks en prestatiemanager Roeland Oltmans.

Eind jaren negentig en begin 2000 luidde de klacht dat er te veel ’volleybal’ aan de macht was, met sportdirecteur Marcel Sturkenboom en technisch directeur Joop Alberda. Daarna waren de grote olympische sporten aan de beurt, met technisch manager Charles van Commenée uit de atletiek en preses Erica Terpstra als oud-zwemster.

Dat de laatste in het pluche kwam, dankte zij mede aan de arrogantie van de ’hockeyers’. Bestuurslid Ruud Vreeman was eind 2003 door het bestuur van NOC-NSF naar voren geschoven als beoogd opvolger van Hans Blankert. Mede-bestuurslid Terpstra stelde zich op eigen initiatief kandidaat. Ze begon een overdonderend en geslaagd verkiezingsoffensief onder de kleine bonden.

Die verrassing zat er dit keer niet in. De bonden werd gevraagd met eigen kandidaten te komen, maar gaven niet thuis. Een benoemingscommissie stroopte de markt af op zoek naar geschikte kandidaten. Er werd een headhuntersbureau ingeschakeld en er kwamen advertenties in landelijke dagbladen. Vijftig mensen reageerden, daar zat Bolhuis niet bij. Veel geschikte kandidaten haakten af op één functie-eis: twintig uur per week beschikbaar zijn als onbezoldigd medewerker. Die luxe is voor weinigen weggelegd.

Het vergt steeds meer tijd en overzicht om grote sportbonden en zeker een sportkoepel als NOC-NSF bedrijfsmatig te besturen. Het is de vraag hoe lang dat nog gedaan kan worden door vrijwilligers. In een eind vorig jaar door de website Sport Knowhow XL uitgevoerde enquête vond 62 procent van de 800 ondervraagden dat preses van NOC-NSF een betaalde baan moet worden. Een nog groter deel meent dat de voorzittersfunctie in twintig uur per week niet adequaat kan worden vervuld.

Toen voormalig politica op wachtgeld Terpstra de arena binnenstapte, had ze het voornemen er een baantje bij te zoeken. Zover is het nooit gekomen, de ’wereldbaan’ slokte haar volledig op. „Maar op dat wachtgeld kreeg ik zoveel kritiek dat ik daarvan heb afgezien. Ik heb andere geldbronnen aangeboord”, aldus Terpstra. „Ik woon alleen en stel weinig eisen.”

Een betaalde voorzitter, het is binnen het bestuur een discussie geweest. En Terpstra denkt dat die discussie bij de volgende verkiezing weer zal worden gevoerd.

„Maar we werken als team, waarom zou ik dan betaald krijgen en de anderen niet?”, zegt Terpstra. „Zoals ik de functie invul kan eigenlijk niet onbezoldigd, dat zal dus anders worden. Maar ik had het zelfs gedaan als ik geld had moeten meebrengen.”

De 62-jarige Bolhuis blijft zijn tandartsenpraktijk beheren en zelf behandelen. Voor representatie zal hij vaker anderen inschakelen. „Combineren is zwaar, maar dat heb ik mijn hele leven gedaan. Het zal niet eenvoudig worden, maar ik ben niet van plan mijn voorgangster te kopiëren”, aldus Bolhuis.

„We moeten ons wel realiseren dat Erica dit fulltime doet en er onvoorstelbaar veel gezicht aan heeft gegeven. Na drie leden van het koningshuis staat op de lijst van populairste Nederlandse vrouwen Terpstra op vier. Zo ga ik het niet doen, ik ga de directie en andere bestuursleden erbij betrekken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden