Bolhuis benadrukt nut van Olympisch Vuur 2028

Voorzitter NOC-NSF betreurt én begrijpt beslissing van regering om olympische ambities te doven

Emotioneel en realistisch keek André Bolhuis gisteravond tijdens de algemene vergadering van NOC-NSF terug op de totstandkoming van het regeerakkoord, waarin geen plaats bleek voor olympische ambities. De voorzitter van de sportkoepel reageerde nog één keer op de verdampte kans om de Spelen naar Nederland te halen. "Ik was enorm teleurgesteld. De politiek zei 2, 3 jaar geleden dat we ons best moesten doen de Spelen naar Nederland te halen. Het haalde zelfs de troonrede. Nu staan we er weer helemaal alleen voor", aldus Bolhuis.

Hij benadrukte echter ook dat hij de keuzes van de nieuwe regering wel begrijpt. Hij noemde het besluit van het kabinet 'voorstelbaar'. Bolhuis: "We moeten nu onze energie gaan besteden aan alles wat we wel kunnen bereiken. We gaan niet bij de pakken neerzitten. Dat dit plan nu niet lukt wil niet zeggen dat wij niet enthousiast bezig zijn om sport een nog belangrijkere plaats in de maatschappij te geven. Wat sportdeelname betreft willen we in 2020 tot de top 3 van de wereld behoren. Als we die richting opgaan heeft dat vanzelf consequenties voor de topsport. We zullen zien wat we over een paar jaar met die effecten kunnen", aldus Bolhuis.

Bolhuis nam de gelegenheid om het nut van Olympisch Vuur 2028 nog eens te benadrukken. De alliantie werd gisteren, als gevolg van het nieuwe regeerakkoord, ontbonden. Jan-Willem Maas, namens NOC-NSF lid van het dagelijks bestuur van de netwerkorganisatie, maakte het einde van alliantie gisteravond op de vergadering van de sportkoepel bekend. Volgens Bolhuis heeft de organisatie echter wel degelijk betekenis gehad: "Olympisch Vuur heeft veel bereikt, sport staat hoog op de agenda bij landelijke overheid, gemeenten en bedrijfsleven. De stimulering van de breedtesport, waarmee we gewoon doorgaan, draagt bij aan een gezonder Nederland maar ook aan een hoger topsportniveau."

De alliantie werd in 2009 opgericht om het Olympisch Plan 2028 landelijk te coördineren. Olympisch Vuur stond onder leiding van oud-politicus Camiel Eurlings. Maas liet gisteren weten dat NOC-NSF voor de 12 werknemers van de organisatie -onder leiding van directeur Eric Eijkelberg - vervangende arbeid te vinden. Mogelijk deels binnen de sportkoepel.

Naast de bittere boodschap van Bolhuis en Maas was er gisteravond ook positief nieuws. De sportbonden stemden unaniem in met het lidmaatschap van Sportvisserij Nederland, De sportbond die 570.000 leden telt, treedt op 1 januari toe tot de sportkoepel waarmee het ledental met zo'n 10 procent wordt uitgebreid. Sportvisserij Nederland voldoet aan alle formele aansluitingscriteria van NOC-NSF, zei voorzitter Bolhuis. De bond is ook aangesloten bij SportAccord, de koepel van internationale sportorganisaties. Onder meer vanuit dierenwelzijnorganisaties kwamen bezwaren, terwijl andere bonden ook vreesden financieel te moeten inleveren ten koste van het nieuwe lid. Dat gebeurt vooralsnog niet, de vissport deelt de komende 4 jaar niet mee uit de pot beschikbare Sportagenda-middelen.

Voormalig KLM-topman Leo van Wijk maakte bekend te stoppen als bestuurder van NOC-NSF. Van Wijk noemde 'drukke werkzaamheden' als reden van zijn vertrek. Hij bekleedt nog steeds een topfunctie bij Air France/KLM en maakt sinds deze zomer ook deel uit van de raad van commissarissen van voetbalclub Ajax. Bestuurslid Wim Ludeke werd voor 4 jaar herbenoemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden