Bokshelm verdwijnt uit de ring

Hij werd ingevoerd als bescherming, maar schiet zijn doel ietwat voorbij. Dus gaat hij af, de bokshelm. Het eerst bij de mannen.

Het zal opvallend zijn tijdens het bokstoernooi van de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro: mannen dragen dan geen bokshelm meer. De vrouwen moeten dat daarentegen nog wel. Dit is een beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat bij de Spelen in Los Angeles (1984) hoofdbescherming verplicht stelde.

Maar in de loop der jaren is gebleken dat er meer na- dan voordelen aan kleven. Pluspunt is dat de kans op wonden verkleind wordt wanneer de hoofden tegen elkaar komen. Blessures aan de wenkbrauwen komen in deze sport het meest voor. "Daarom denk ik dat de bokshelm is ingevoerd", zegt oud-bokser Arnold Vanderlyde. Een helm dempt ook een eventuele klap van het hoofd op de vloer, na een knock-out.

Daartegenover staat dat de toeschouwer de boksers niet herkent, de kap het zicht van de bokser beperkt en dat hoofdbescherming de impact van een stoot niet vermindert.

Dat komende zomer in Rio mogelijk voor het eerst profboksers - die nooit een helm dragen - meedoen aan het toernooi, heeft niets te maken met de afschaffing.

"Dit idee is nog prematuur", licht voorzitter Boris van der Vorst van de nationale boksbond toe. Op 1 juni wordt in het Zwitserse Lausanne gestemd over dit voorstel. Drie vragen over het verdwijnen van de bokshelm.

Je zou zeggen dat het dragen van een helm juist bescherming biedt.

"Het effect van de hoofdkap is achterhaald", stelt ringarts Ed van Wijk van de boksbond. "Aanvankelijk dachten ze dat een kap de klappen opving en de krachten verdeelde waardoor hersenletsel geminimaliseerd werd. Dat laatste klopt ook."

Toch wijst onderzoek van de internationale boksbond (AIBA) uit dat de kans op hersenletsel niet vergroot wordt wanneer een bokser zonder hoofdbescherming de ring instapt. "Je ziet nu wel dat er meer huidverwondingen optreden", merkt Van Wijk op.

Vanderlyde denkt dat de evolutie van de bokshandschoen een bokshelm van minder waarde maakt. "De handschoen bestaat nu uit een andere legering, heeft een meer dempende werking en een groter raakoppervlak. Daarnaast zit de duim vast aan de handschoen waardoor je een wenkbrauw niet meer kunt openhalen als je stoot."

Waarom is het voor vrouwen nog wel verplicht om een helm te dragen?

"Er is een langdurig proces aan voorafgegaan om de helm af te schaffen. Daarom is ervoor gekozen om dat eerst bij de mannen te doen", verklaart voorzitter Van der Vorst. "Als het bokstoernooi van deze Spelen zonder problemen verloopt, verwacht ik dat de kap binnen twee jaar ook bij de vrouwen verdwijnt. De AIBA wil namelijk dat boksen er overal hetzelfde uitziet."

Kan achter het verdwijnen van de helm nog iets zitten waar de leek in eerste instantie niet denkt?

"Boksen moet aantrekkelijk blijven voor het grote publiek", benadrukt Vanderlyde. "Er zijn genoeg andere sporten die op de deur van het IOC kloppen. Dan zoeken de overkoepelende boksorganen naar mogelijkheden om de sport aantrekkelijker te maken."

Het verdwijnen van de bokskap kan daaraan bijdragen, denkt de drievoudig olympisch medaillewinnaar. "De identiteit van de bokser is zichtbaar, dus toeschouwers zien de emoties. Daarnaast laten scheidsrechters meer doorboksen. Hierdoor krijgen boksers vaker snellere en hardere klappen en dat maakt het voor het publiek aantrekkelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden