Boko Haram is dodelijker dan IS

In het Nigeriaanse Kano werden gisteren slachtoffers opgevangen nadat twee meisjes er een zelfmoordaanslag pleegden. Boko Haram was vermoedelijk betrokken bij de aanslag.Beeld ap

Terroristische aanslagen hebben vorig jaar 80 procent meer levens geëist dan in het jaar daarvoor. Een groot deel van de slachtoffers werd gedood door Boko Haram en IS. Het dodental steeg in 2014 meer dan in de veertien jaar daarvoor, concludeert het Institute for Economics and Peace in haar jaarlijkse Global Terrorism Index.

In 2013 stierven 18.111 mensen door terrorisme, wat ook al een grote toename was ten opzichte van het jaar daarvoor, waarin er 17.958 terrorismeslachtoffers vielen.

In 2014 liep het aantal slachtoffers verder op tot 32.658. Dat is bijna tien keer zoveel als de 3329 slachtoffers aan het begin van deze eeuw.

Boko Haram
Boko Haram maakte de meeste slachtoffers. De islamitische terreurgroep uit Nigeria doodde vorig jaar 6644 mensen, tegen 6073 voor IS. Woensdag was het weer raak, dit keer in de Nigeriaanse stad Kano. Twee meisjes voerden een zelfmoordaanslag uit op de markt voor mobiele telefoons. Resultaat: 15 doden en vijftig gewonden. Eerder op de dag vielen er 34 doden bij aanslagen door Boko Haram in Yola.

In zes jaar tijd heeft de groep 17.000 mensen gedood en 2,6 miljoen Nigerianen op de vlucht doen slaan, vooral in het onderontwikkelde noordoosten. Ernstige corruptie en inefficiëntie in het Nigeriaanse leger bemoeilijken de bestrijding van Boko Haram en de bescherming van burgers.

Download hier de Global Terrorism Index (7 MB)

Beeld Institute for Economics and Peace

Getroffen landen
Het merendeel van de slachtoffers van terroristische aanslagen viel vorig jaar in Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan en Syrië. Dat was en jaar eerder ook al zo, maar het aantal landen waar veel terrorisme voorkomt nam toe. In elf landen vielen vorig jaar meer dan 500 slachtoffers, terwijl dat in 2013 'slechts' vijf landen betrof.

Van de 162 onderzochte landen bleven er 95 gevrijwaard van aanslagen, waarvan veel in het Westen. Los van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, vond slechts 0,5 procent van alle aanslagen plaats in Westerse landen.

Politiek extremisme
De aanslagen die daar wel plaatsvinden, zijn vaak het werk van eenlingen - zogeheten 'lone wolfs'. Van alle mensen die sinds 2006 omkwamen bij een terroristische aanslag in het Westen was 70 procent het slachtoffer van eenmansacties, zoals de schietpartij van de rechtse extremist Anders Breivik in Noorwegen.

Net als Breivik waren de meeste daders van terreuracties in het Westen geen islamitische fundamentalisten: 80 procent werd toegeschreven aan personen uit de hoek van rechts-extremisten, nationalisten, anti-regeringsgroepen en andere vormen van politiek extremisme.

Twee factoren zijn nauw verweven met terrorisme: politiek geweld door de overheid en betrokkenheid bij een groter gewapend conflict. Van alle terroristische aanslagen van de afgelopen 25 jaar werd 92 procent gepleegd in landen waar politiek geweld door de overheid wijdverspreid was. In 88 procent van de gevallen was het land betrokken bij een gewapend conflict.

Bekijk op deze kaart welke landen het meest getroffen werden door terrorisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden