Bokma en Van Huêt kunnen Louis d'Or winnen

Acteur Pierre Bokma. Beeld REUTERS
Acteur Pierre Bokma.Beeld REUTERS

De acteurs Pierre Bokma, Fedja van Huêt en Hein van der Heijden kunnen dit jaar de belangrijkste toneelprijs van Nederland winnen. Ze zijn genomineerd voor de Louis d'Or. Voor de vrouwelijke toneelprijs, de Theo d'Or, zijn Halina Reijn, Karina Smulders en Marieke Heebink in de race. Dat heeft de jury zaterdag bekendgemaakt in het programma AVRO Opium Radio op Radio 1. De prijzen worden in september uitgereikt.

Bokma speelt de hoofdrol in het toneelstuk De Verleiders, over de vastgoedfraude. 'Het vakmanschap van deze acteur is in alle handelingen voelbaar, van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen', aldus de jury. Van Huêt brengt Macbeth uit het beroemde stuk van William Shakespeare tot leven. Daarin speelt hij volgens de juryleden 'de wanhoop, onzekerheid, het geleidelijk transformeren tot dader, met volle overgave. Zijn spel vergt een twee uur durende krachtsinspanning, waarin hij geen moment verslapt of de controle verliest.'

Van der Heijden is Lex in het stuk Mightysociety10. Dat is het tiende en laatste deel van een reeks voorstellingen van regisseur Eric de Vroedt over actuele onderwerpen. De jury prijst Van der Heijden onder meer voor 'zijn weergaloze openingsmonoloog'.

Halina Reijn
Karina Smulders en Marieke Heebink, die zijn genomineerd voor de Theo d'Or, spelen de hoofdrollen in het toneelstuk Persona. Dat is gebaseerd op de gelijknamige film van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Heebink speelt volgens de jury 'op onnavolgbare wijze' een gevierd actrice die plotseling niet meer praat, Smulders 'schittert' als haar jonge verpleegster. De andere genomineerde, Halina Reijn, speelt in het stuk Nora 'een van haar beste rollen tot nu toe'.

De Louis d'Or en de Theo d'Or zijn de prijzen voor de beste hoofdrollen. Eerder deze week werden de genomineerden voor de beste bijrollen bekendgemaakt. De mannenprijs, de Arlecchino, kan naar Stefan de Walle en Guy Clemens gaan. Tamar van den Dop, Astrid van Eck en Roos Ouwehand strijden om de Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden