'Bokito' Groothuis laat nu anderen stoeien in de natuur

sportschool | Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis (35) helpt mensen bij het kweken van een gezond lichaam en sterke geest. Ervaring heeft hij zeker.

Middenin de stedendriehoek Zutphen, Deventer en Apeldoorn ligt de Erve Groothuis. Een fraaie boerderij, met 21 hectare land, in het buitengebied van Empe. Achter de stallen stroomt de Oude IJssel, waarop Stefan Groothuis als kind leerde schaatsen. Later werd een schuurtje zijn krachthonk. Het stoeien met gewichten bracht hem, in combinatie met zijn lange armen en overmatige bananenconsumptie, de bijnaam Bokito.

Bokito Works is nu de naam van zijn bedrijf, dat de olympisch kampioen van Sotsji (1000 meter) op die ouderlijke boerderij tot bloei wil laten komen. Het belangrijkste element is een sportschool. Groothuis laat er zijn leerlingen sleuren aan scheepstouwen, gooien met loodzware ballen, kniebuigen met een zandzak in hun nek, of in apehang over een beekje klauteren. In moderne termen heet dit een mix van bootcamp, crossfit en survival. Groothuis noemt het liever 'je lekker sportief uitleven in de buitenlucht'.

"Ik heb zeventien jaar aan topsport gedaan en weet dus heel goed wat de impact van elke oefening op je lichaam is. Ik vind het mooi om mensen vooruitgang te zien boeken en geniet van het ondernemen. Alles wat ik doe, goede en stomme dingen, heeft invloed op mijn bedrijf. Ik voel me vrij, vrijer dan toen ik nog schaatser was."

In maart van dit jaar stopte hij als topsporter. Hij had, tijdens zijn laatste schaatsjaar, nog rondgesnuffeld bij een groot bedrijf in de elektrotechniek. "Interessant, maar het is moeilijk om daar als een van de 160 werknemers het verschil te maken."

Hij bracht met drie vrienden een fitnessapparaat op de markt, maar hij zocht het liever in iets kleinschaligers. Zo keerde hij terug op de boerderij waar het voor hem allemaal begon.

Zijn ouders fokken er nog jongvee, maar zijn het bedrijf aan het afbouwen. Groothuis weet al wel een nieuwe bestemming: de tweede tak van Bokito Works richt zich op gezonde voeding. Hier lopen straks oerrunderen rond, voor de productie van malse biefstukken. "Ik wil ook met biologische akkerbouw beginnen. Wie gaat sporten, wil gezonder leven, daarom ga ik ook voedingsadvies geven. Wat is mooier dan je eigen producten te verbouwen? Daarvan weet je zeker dat er niks geks mee is gebeurd.''

Zijn bedrijf zit nog in de opstartfase. Voor de benodigde vergunningen heeft hij de eerste gesprekken met de gemeente Brummen achter de rug. Met pakweg dertig leerlingen draait hij al proef. In het voorjaar van 2017 wil Groothuis zijn sportschool echt in de markt zetten.

Wie er lid van wordt kan er niet alleen terecht om (weer) een gezond lichaam te kweken, de ex-schaatser wil mensen ook helpen bij het sterken van hun geest. Groothuis vierde zelf zijn grootste schaatssuccessen pas nadat hij had afgerekend met een zware depressie. Nu ontwikkelt hij met twee psychologen (meerdaagse) sessies, zowel voor particulieren als het bedrijfsleven. "We willen mensen helpen op zoek te gaan naar hun drijfveren. Wat wil je met je leven, wat zijn je doelen en hoe kun je die bereiken?"

Groothuis wil zijn eigen verhaal als voorbeeld gebruiken: wat gebeurt er als je te obsessief een doel nastreeft? In zijn geval was dat olympisch goud én goed vaderschap. Hij werd suïcidaal. "Het was een hel in mijn hoofd." Hij zocht hulp en stond in Sotsji te stralen met een gouden medaille. "Voor mij is het belangrijk om dingen te kunnen loslaten, juist als het tegenzit. Ik denk dat anderen hiervan kunnen leren."

Liefst koppelt hij die mentale sessies ook weer aan sport, op en rond de Erve Groothuis. "We baden tegenwoordig in luxe, maar toch kampen steeds meer mensen met psychische problemen. Hier ga je de strijd weer aan met je eigen lichaam, de natuur en je eigen mindset. Je wordt je weer bewust van wat je doet, eet en denkt. Een prachtrecept om weer te voelen dat je leeft.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden