Boijmans gaat zeven jaar dicht, maar de collectie blijft zichtbaar

Het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen wordt grondig verbouwd. Beeld Hollandse Hoogte, Hans van Rhoon
Het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen wordt grondig verbouwd.Beeld Hollandse Hoogte, Hans van Rhoon

Op reis Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam sluit de deuren voor een grote verbouwing, maar dat betekent niet dat de collectie uit het zicht verdwijnt.

Er liggen diverse plannen klaar om de kunstwerken uit Museum Boijmans van Beuningen toch te laten zien als het museum zelf gesloten is. Een van de opties is om het leegstaande pand van V&D in het zuidelijk stadsdeel aan te kopen.

De grootscheepse renovatie is nodig omdat het ruim tachtig jaar oude museumgebouw niet meer voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Het zit tjokvol asbest en er is veel achterstallig onderhoud. Het college van b. en w. – de gemeente is eigenaar van het gebouw en de collectie – vindt dat er meer gedaan moet worden dan alleen het noodzakelijke onderhoud. Als het museum toch helemaal op de schop gaat, maak er dan een ‘toekomstbestendig’ gebouw van dat zich kan meten met topmusea in de wereld. “Dat verdient de collectie van Boijmans die van wereldklasse is”, aldus cultuurwethouder Kasmi.

Donderdag maakte hij bekend dat het college de gemeenteraad binnenkort zal voorstellen om te kiezen voor het ‘meest ambitieuze scenario’. Daarmee is 223,5 miljoen euro gemoeid. Dat is 55 miljoen meer dan alleen renoveren zou kosten. De Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur steunt deze duurdere variant. Die voorziet niet in uitbreiding. Door de bestaande zalen anders in te delen kan ook ruimte gewonnen worden, zegt directeur Sjarel Ex. Bovendien krijgt het museum er met het openbare depot dat in aanbouw is, er over twee jaar 15.000 m2 bij.

Bezoekers kunnen nog tot begin volgend jaar (14 januari) terecht in het uit 1935 daterende bakstenen Van der Steur-gebouw. Het modernere gebouw van Bodon is nog tot 26 mei open, met een tentoonstelling over Bauhaus en de onlangs overleden kunstenaar Co Westerik.

Vergunningsprocedures

Dat de verbouwing zo lang gaat duren heeft onder meer te maken met lange vergunningprocedures. Het gebouw is een combinatie van rijks- en gemeentelijk monument. Ook moet er nog een architect worden gezocht en werkt de overspannen bouwmarkt ook niet mee.

Het museum pas sluiten als alle plannen rond zijn is geen optie. Het gebouw mag domweg niet meer openblijven, omdat de (brand)veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd. Het museum draait nu op tijdelijke vergunningen die in 2019 aflopen. Na de verbouwing verwacht het museum zo’n 500.000 bezoekers per jaar te trekken, nu zijn dat er zo’n 300.00.

De collectie van Boijmans omvat ruim 150.000 stukken met een geschatte waarde van 8 miljard euro. De verzameling is zeer divers met werken van oude meesters tot surrealisten en design.

Hoe blijft deze collectie zichtbaar voor het publiek?

null Beeld

In de klas

Met een busje met daarin echte kunstwerken gaat Boijmans vanaf volgend jaar op bezoek bij scholen. Er hebben zich er al zestig aangemeld.

Bij de buren

Bij toerbeurt gaan de buur­musea tentoonstellingen maken met kunst uit de collectie van Boijmans. In totaal gaat het om zo’n vijfhonderd werken. De Kunsthal bijt in februari 2019 het spits af met een Picasso-tentoonstelling. Andere instellingen die meedoen zijn: het Belasting- en Douane Museum, Museum Rotterdam, Chabot Museum, Stedelijk Museum Schiedam, Maritiem Museum en het Wereldmuseum.

null Beeld

In het Depot

Er wordt nog gebouwd aan het komvormige openbare depot – ook de bloempot genoemd – naast Boijmans. Als het over twee jaar klaar is, kunnen bezoekers er onder meer naar restauraties kijken. Op het dak van het 35 meter hoge gebouw komt een terras met bomen.

In het Gemeentearchief

Voor 145.000 boeken en museumdocumentatie wordt in het Rotterdamse Gemeente­archief halverwege 2019 een eigen leeszaal ingericht.

Op Zuid

Boijmans probeert het leegstaande V&D-pand in het winkelcentrum Zuidplein aan te kopen. Als dat doorgaat gaat het in 2020 open. Het zou ook wel eens een permanente dependance kunnen worden, omdat de 200.000 bewoners van het zuidelijk stadsdeel karig bedeeld zijn met culturele voorzieningen.

null Beeld

Digitaal

Er wordt gewerkt aan digitale en virtuele tentoonstellingen en projecten.

In het buitenland

Topstukken van Boijmans gaan op reis naar buitenlandse musea. Onder het motto ‘The best of Boijmans’ zijn tentoonstellingen in de maak voor onder meer The National Gallery in Londen, het Getty Museum in Los Angeles en het Metropolitan in New York. De surrealisten gaan naar Noord-Italië.

Lees ook:

Museum Boijmans graaft in zijn oorlogsverleden en laat het oordeel aan u

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte directeur Dirk Hannema van Museum Boijmans samen de Duitsers. Zo bezorgde hij zijn museum een slechte naam. Met een onderzoek en tentoonstelling wil het museum volledige openheid geven over deze moeilijke periode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden