Bogtstra ziet zat opties voor dubbel

MAASTRICHT - Voor het eerst sinds 2001 staat de Nederlandse tennisploeg weer in de kwartfinales van de Davis Cup. In het tweede weekeinde van april moet de formatie van coach Tjerk Bogtstra het in Spanje opnemen tegen de kampioen van vier jaar geleden.

Fred Buddenberg

Nederland bewaart zoete herinneringen aan Spanje. In 2001 werden de Zuid-Europeanen als titelhouders in Eindhoven verslagen. Het was de eerste wedstrijd onder Bogtstra en debutant Raemon Sluiter verraste met een overwinning op Ferrero.

Spanje, dat dit weekeinde zonder Moya en Ferrero zegevierde over Tsjechië, ontvangt Nederland zonder twijfel op een trage gravelbaan. Op een snellere variant won Nederland met 4-1 van Canada. Een smet op de zege was het uitvallen van Paul Haarhuis, die zaterdag in het dubbelspel moest afhaken met een schouderblessure en direct het einde van zijn loopbaan aankondigde.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen de Spanjaarden zal Bogtstra zich derhalve moeten buigen over een andere invulling van het dubbel, dat ruim een decennium werd gedragen door Haarhuis. Martin Verkerk zag voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in het toekomstige dubbel. Met John van Lottum of Sluiter als partner. Verkerk dubbelde vorig jaar succesvol met Van Lottum tegen India en op de ATP-tour speelde hij geregeld samen met Sluiter. Met minder succes. ,,Met Raemon loopt het niet goed. Een goede vriendschap is geen garantie voor een goed dubbel.''

De finalist van Roland Garros wilde niet te somber doen over het perspectief van het team zonder Haarhuis. ,,Ik had verwacht dat hij zeven jaar geleden al afscheid zou nemen'', grapte Verkerk, die vandaag afreist naar Milaan, waar hij zijn titel moet verdedigen. Zijn eerste tegenstander in het toernooi is de Italiaan Sanguinetti.

Bogtstra opperde gisteren dat er een 'heleboel opties' waren voor het dubbel. Hij noemde ook Schalken als een van de mogelijkheden, hoewel de Limburger juist besloten heeft dit jaar niet of nauwelijks nog te dubbelen. Schalken, die in het overbodigde vijfde enkelspel met 6-2 en 7-5 won van Larose, wil dit jaar meer rust nemen. Gisteren vertrok hij met zijn vrouw Ricky voor een vierdaags verblijf naar het Zwarte Woud.

,,We hebben nu een team van vier enkelspelers en dat kan een voordeel zijn'', aldus Bogtstra. ,,Natuurlijk is het goed om een vast dubbel te hebben, maar we kunnen nu makkelijker schuiven. Het is ook belangrijk dat er in het dubbel mentaal en fysiek frisse jongens op de baan staan.'' In de komende weken gaat Bogtstra ook bij de privé-coaches van de spelers te rade over het dubbel.

Met zijn zeges van vrijdag op Larose en van gisteren op Dancevic (6-7, 6-2, 7-5 en 6-3) sloeg Verkerk definitief de kater van de wedstrijd tegen Zwitserland uit het lijf. Vorig jaar verloor hij in de beslissende vijfde partij van Kratochvil. ,,Ik heb nu, uiteraard samen met Schalken, Nederland naar de kwartfinales geslagen. En dat geeft mij een goed gevoel.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden