Bogtstra twijfelt aan reden vertrek

Tjerk Bogtstra voelt zich geflikt door de tennisbond. De argumenten die de KNLTB gebruikt om hem aan de kant te zetten als Davis Cupcoach, omschrijft hij als ’absolute onzin’.

Afgelopen woensdag werd Bogtstra verwacht op het bondsbureau in Amersfoort. Hij had zich voorbereid op een evaluatie en tevens een vooruitblik op de toekomst. Op de agenda van technisch directeur Hans Felius stond echter maar één punt. ,,Ik kreeg te horen dat de bond niet verder met mij wilde. Ik zou niet geschikt zijn om met de jonge generatie te werken en ik zou de visie en het beleid van de KNLTB niet goed uitdragen.”

Bogtstra was verbouwereerd en totaal uit het veld geslagen. Hij begreep er niets van, ook niet van de uitleg van Richard Krajicek, het afzwaaiende bestuurslid toptennis. ,,Hij zei dat er bij een nieuw jong team ook een nieuwe coach hoorde. Ze wilden een frisse start. Man, ik ben hartstikke fris.” Twintig minuten na de ’kille mededeling’ – door Felius zondagavond nog een ’moeilijk gesprek’ genoemd – stond hij weer op straat.

De Tilburger had nog wel de wijsheid van geest om niet akkoord te gaan met het voorstel van Felius om een persverklaring op stellen met de dooddoener: ’In onderling overleg...’. Overleg was er namelijk helemaal niet geweest en Bogtstra kon zich totaal niet vinden in de argumenten die door de bond werden aangevoerd.

,,Dit jaar heb ik Huta Galung, Haase en Sijsling opgeroepen. In de voorgaande jaren vond ik daar de tijd nog niet rijp voor, maar ik zie het wel degelijk in de nieuwe generatie zitten. We hebben eindelijk een lichting waar ik mijn handen voor in het vuur wil steken. In de evaluatie na de wedstrijden zeiden Huta Galung, Haase en Sijsling dat ze een fantastische week hadden meegemaakt en dat ze perfect hadden gewerkt met mij.”

Ook de kritiek dat hij te negatief zou zijn over de nieuwe spelers, verwijst Bogtstra naar het rijk der fabelen. ,,Realistisch en kritisch, maar nooit negatief”, zei hij gisteren op de door hem belegde persconferentie in het Amsterdamse Frans Ottenstadion. ,,En ik was altijd kritisch met een reden. In mijn eerste wedstrijd passeerde ik Jan Siemerink door Raemon Sluiter. Daar had ik een reden voor, dat kon ik onderbouwen. Zo was het met mijn kritiek ook altijd.”

Bogtstra meent dat er een spel met hem is gespeeld, al zal hij dat zelf niet hardop zeggen. Zijn verstandhouding met bondsofficials, en met name met Felius, is nooit goed geweest. Nadat zes jaar geleden zijn voorganger Michiel Schapers was ontslagen, schoof de bond Felius, de toenmalige vrouwenbondscoach, naar voren. De spelers, met Krajicek in de frontlinie, gingen daar niet mee akkoord. Zij stonden achter Bogtstra, die van de bond destijds een contract voor één wedstrijd (!) kreeg. Toen Nederland in dat jaar voor het eerst de halve finale haalde, mocht hij zijn handtekening zetten onder een serieuze verbintenis.

Maar echt koek en ei werd het nooit. Ook niet omdat Bogtstra zijn meningen altijd eerlijk en open naar buiten bracht. ,,Misschien is dat wel mijn valkuil geweest”, opperde hij gisteren. Bij zijn vertrek bij de tennisbond – sinds twee jaar was hij part-time in dienst – maakte hij zich niet geliefd met de opmerking dat er geen toptrainers in dienst waren van de tennisbond. Daarmee schopte hij tegen schenen en zeker tegen die van Felius. Op de vraag van een verslaggever of Felius nu eindelijk de stok had gevonden om mee te slaan, zei Bogtstra veelbetekend: ,,Jij zegt wat ik weleens denk.”

In de afgelopen zes jaar, waarin Bogtstra volgens eigen zeggen met veel passie en plezier werkte, werd hij nooit met tennisinhoudelijke kritiek geconfronteerd. De degradatie uit de wereldgroep ziet hij als een drogreden, met de huidige spelers was die afdaling uit de wereldgroep onvermijdelijk. Ook het feit dat hij nu nog niets heeft gehoord van de bondsvoorzitter of de bondsdirecteur, sterkt hem in de overtuiging dat hij willens en wetens aan de kant is gezet. ,,Met mij is nooit geëvalueerd en zes jaar lang heb ik nooit één signaal gekregen dat het niet goed ging.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden