Boeven betalen mee aan eigen vervolging en detentie

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Gedetineerden gaan meebetalen aan de kosten die de overheid maakt voor hun opsporing en vervolging en daarnaast moeten ze een eigen bijdrage ophoesten voor hun verblijf in de cel. Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie hebben twee wetsvoorstellen die dat regelen, naar de Tweede Kamer gestuurd.

De maatregelen komen voort uit het regeerakkoord van de VVD/PvdA-coalitie. De bewindslieden vinden het te billijken dat veroordeelden die nu eenmaal zelf de wet hebben overtreden, ook deels verantwoordelijk worden voor de kosten van politie en Openbaar Ministerie.

Nu draait de samenleving op voor alle kosten. Betrokkenen krijgen één vast bedrag opgelegd die ze in zes termijnen mogen betalen of waarvoor ze een individuele regeling kunnen treffen. Daardoor wordt volgens Opstelten en Teeven rekening gehouden met het inkomen van de veroordeelde en hoeft het niet zijn terugkeer in de maatschappij te hinderen.

Verder wordt de bijdrage in een inrichting 16 euro per dag, met een maximum van 2 jaar. Dat geldt voor zowel gedetineerden als tbs'ers maar ook voor ouders van jeugdige veroordeelden. De bewindslieden wijzen erop dat ongeveer de helft van alle gedetineerden korter dan een maand in de cel zit, zodat de bijdrage onder de 500 euro uitkomt. De bijdrage van de ouders wordt wel lager, maar de gedachte erachter is dat de overheid een deel van de verzorging overneemt. De detentiebijdrage wordt pas geïnd nadat de straf uitgezeten is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden