Black Lives Matter

Boetes, maar geen spijt voor Amerikaans echtpaar dat wapens richtte op BLM-betogers

Patricia McCloskey richt haar wapen op demonstranten voor haar huis in Saint Louis tijdens een BLM-demonstratie. Beeld Reuters
Patricia McCloskey richt haar wapen op demonstranten voor haar huis in Saint Louis tijdens een BLM-demonstratie.Beeld Reuters

Patricia en Mark McCloskey, het echtpaar dat in de Amerikaanse stad Saint Louis wapens richtte op vreedzame en ongewapende Black Lives Matter-demonstranten, zijn veroordeeld tot boetes. Ze hebben van hun actie geen spijt, zeiden ze na de rechtszaak waarin ze werden aangeklaagd voor ongeoorloofd wapengebruik, geweldpleging en intimidatie.

Mark McCloskey werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 750 dollar (630 euro) terwijl Patricia McCloskey werd veroordeeld tot het betalen van 2000 dollar (1678 euro). Ze moesten ook de wapens inleveren die bij het incident gebruikt werden.

Het duo werd wereldwijd bekend door foto’s en video’s waarop te zien is dat ze met een pistool en een aanvalsgeweer actievoerders uit hun afgeschermde woonwijk willen weren. De demonstranten liepen in een mars door Saint Louis en kwamen daarbij langs het huis van het echtpaar. De protestmars was bedoeld om aandacht te vragen voor systemisch racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten.

“De aanklager heeft elke aanklacht laten vallen, behalve de beschuldiging dat ik andere mensen opzettelijk in direct gevaar heb gebracht voor lichamelijk letsel, en dat heb ik zeker gedaan. Daar waren de wapens voor en ik zou het zo weer doen als de maffia me benaderde”, zei Mark McCloskey na de rechtszitting.

Speciaal aanklager Richard Callahan zei donderdag tegen lokale media dat de straffen te billijken zijn vanwege de leeftijd van het echtpaar, het ontbreken van een strafblad en het feit dat niemand gewond raakte en er geen schoten werden gelost.

Toenmalig president Donald Trump heeft het echtpaar meerdere keren verdedigd. Hij noemde de aanklacht tegen de McCloskeys onder meer ‘machtsmisbruik door justitie’.

Het echtpaar Mark en Patricia McCloskey voor hun huis met de wapens in de hand, gericht op de demonstranten. Beeld AP
Het echtpaar Mark en Patricia McCloskey voor hun huis met de wapens in de hand, gericht op de demonstranten.Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden