’Boetes lossen eurocrisis niet op’

Jan Kees de Jager. Minister van Financiën. (AFP)

De Nederlandse regering slaat de plank mis door voortdurend te hameren op een strikte begrotingsdiscipline in de eurozone. Boetes voor landen die geen discipline betrachten, lossen de problemen niet op, zegt de Belgische econoom en eurodeskundige Paul De Grauwe.

„Landen dwingen om de begroting op orde te krijgen”, dat is de oplossing voor de problemen in de eurozone, zei premier Rutte na de laatste EU-top in Brussel. Ook minister De Jager van financiën pleit voor strikte begrotingsregels en boetes voor landen die zich daar niet aan houden.

„Naïef”, noemt De Grauwe het Nederlandse vertrouwen in regels en boetes. De Nederlandse regering trekt samen op met de Duitse. „Maar Duitsland heeft het pact in 2005 zelf versoepeld, samen met Frankrijk.” Sindsdien voelden ook andere landen zich vrij om de tekorten op te laten lopen.

Soevereine staten straffen is bovendien erg moeilijk, zegt De Grauwe. Ze nemen elkaar liever niet de maat en ze willen de bevoegdheid om te straffen ook niet overdragen aan de Europese Commissie.

De Grauwe ziet maar één oplossing: meer Europese eenwording. „De eurozone kan alleen voortbestaan als zij is ingebed in een politieke unie, anders gaat het niet.” De eurolanden moeten toestaan dat er centraal beslist wordt over lonen, pensioenen en sociale zekerheid.

Maar De Grauwe ziet ook dat de meeste lidstaten niets voelen voor meer Europese eenwording. Hij vreest daarom dat de leiders van de eurozone ook volgend jaar achter de feiten aan blijven lopen.

De econoom heeft een advies voor mensen die van de euro af willen. „Als de Nederlanders dat echt willen, moeten ze zich terugtrekken. Dat is een politieke keuze. Maar juridisch is het vrijwel onmogelijk, praktisch wordt het heel ingewikkeld en het levert een schok op voor het hele financiële systeem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden