Boete voor taartgooiers naar wijlen Pim Fortuyn

DEN HAAG - Drie mensen die in maart taarten in het gezicht van Pim Fortuyn gooiden, zijn gisteren veroordeeld tot een boete van 500 euro ieder.

Het gaat om twee vrouwen en een man van 27, 28 en 25 jaar uit Apeldoorn. Ze waren, tot teleurstelling van de massaal opgekomen pers, niet aanwezig.

Het trio gooide de taarten in het gezicht van Fortuyn bij de presentatie van diens boek 'De puinhopen van acht jaar paars' in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De taartgooiers waren van de Biologische Bakkers Brigade. Die liet weten dat de actie moest dienen om het 'charisma van de onaantastbare extreem-rechtse populist te doorbreken en hem van zijn voetstuk te stoten'.

Het openbaar ministerie had een taakstraf van 30 uur tegen de activisten geëist. De politierechter achtte bewezen dat de drie inwoners van Apeldoorn openlijk geweld hebben gepleegd tegen Fortuyn en vond een boete van 500 euro meer gepast. Het leek hem niet waarschijnlijk dat de activisten een taakstraf ook daadwerkelijk zouden uitvoeren.

De advocaten van het trio discussieerden uitvoerig met de officier over de exacte inhoud van de taarten, de vlekken die hierdoor werden veroorzaakt op het pak van Fortuyn en de vloerbedekking van Nieuwspoort.

Het leverde weinig harde informatie op. Zo is het nog altijd onduidelijk of een van de taarten uitwerpselen en braaksel als ingrediënten had. Het OM zegt dat alles erop wijst dat dit het geval is geweest. De advocaten bezweren dat hun cliënten slechts vanille en slagroom hebben gebruikt en dat de stank uit een door onbekenden neergezet potje kwam.

De advocaten van de activisten vinden het bewijs tegen hun cliënten onvoldoende. Ze moeten nog overleg plegen met hun cliënten, maar tekenen waarschijnlijk hoger beroep aan tegen de uitspraak van de Haagse politierechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden