Boete van 45.000 euro voor verboden gunsten aan artsen

Farmaceut betaalde neurologen 1200 euro voor bijeenkomst

JOOP BOUMA

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een farmaceutisch bedrijf beboet wegens verboden gunsten aan neurologen.

Allergan uit Eindhoven had medisch specialisten uitgenodigd in een Utrechts hotel, met lunch vooraf en borrel en diner na, voor een adviesbijeenkomst over het voorschrijven van botox bij chronische migraine. De neurologen kregen 1200 euro voor een bijeenkomst van enkele uren.

Volgens de inspectie stond de beloning niet in verhouding tot de tegenprestatie van de artsen. De inspectie legde Allergan een bestuurlijke boete op van 45.000 euro. Het bedrijf heeft de boete betaald, hoewel het vindt dat de honoraria voor de neurologen redelijk waren. Zes neurologen, die op de uitnodiging waren ingegaan, gingen vrijuit. De wet biedt geen mogelijkheid hen te vervolgen. Allergan wil botox, dat wordt gebruikt bij cosmetische antirimpelbehandelingen, op de markt brengen als preventief middel tegen chronische migraine. De toepassing is omstreden. Het middel is voor dit doel niet toegelaten op de Nederlandse markt. Maar Allergan hoopt dat dit ooit wel gebeurt en nodigde daarom neurologen uit.

Vooral het marketingaspect stond centraal op de bijeenkomst. Het bedrijf besprak onder meer met de neurologen hoe de uitkomsten van enkele door Allergan gefinancierde klinische studies over botox-injecties bij migraine, zouden moeten worden gecommuniceerd naar artsen. De vergadering werd geleid door migraine-expert en professor Michel Ferrari uit Leiden, die in 2009 de Spinoza-premie (2,5 miljoen euro) kreeg voor zijn onderzoek. Ferrari ontving van Allergan 2000 euro voor zijn diensten. De inspectie werd getipt door een arts, die vond dat de bijeenkomst wel erg op marketing was gericht en amper op wetenschap. Inspecteurs bezochten de bijeenkomst in maart vorig jaar in Utrecht. Volgens het rapport van de inspectie, dat na een beroep van Trouw op de Wet Openbaarbaarheid van Bestuur openbaar is gemaakt, uitte Ferrari tijdens het bezoek twijfels over de bevoegdheid van de inspectie om een besloten bijeenkomst te bezoeken. De inspecteurs vertelden hem dat zij die hebben op grond van de Geneesmiddelenwet.

De inspectie concludeerde dat de vergoeding van 1200 euro aan de neurologen, samen met de uitgebreide lunch en het luxe diner, niet anders kon worden gezien dan als een poging het voorschrijven van het middel te bevorderen. Allergan vond de vergoeding redelijk. De neurologen moesten volgens Allergan vooraf wetenschappelijke artikelen lezen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden