Boete van 1.500 euro geëist tegen Henk Krol voor hack

Henk Krol in de rechtbank in Den Bosch Beeld anp
Henk Krol in de rechtbank in Den BoschBeeld anp

Tegen Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is vrijdag een boete van 750 euro, plus 750 euro voorwaardelijk, geëist voor inbraak bij de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. Volgens de officier van justitie heeft de politicus zich vorig jaar schuldig gemaakt aan computervredebreuk door in dossiers van patiënten te kijken.

Redactie

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater.

Relevantie
Krol zegt dat hij de slechte beveiliging van de internetsite wilde aantonen. De officier van justitie vindt de maatschappelijke relevantie van zijn actie echter niet zo groot. Volgens haar was de site niet slecht beveiligd maar is de psychiater onzorgvuldig geweest met zijn inloggegevens.

De recht op de bescherming van het systeem en de bescherming van de privacy van patiënten weegt volgens het Openbaar Ministerie zwaarder dan het recht op vrije nieuwsgaring van journalist Henk Krol (destijds ook hoofdredacteur van de Gaykrant). Hij heeft journalistieke zorgvuldigheidsnormen niet nageleefd omdat hij meteen de publiciteit heeft gezocht en zich had zich kunnen beperken tot inloggen in het systeem zonder in de medische geheimen te kijken, aldus de officier.

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet Krol aan Diagnostiek voor U een schadevergoeding betalen van 1000 euro.

Advocaat Steven Kroesbergen bleef volhouden dat de site met codes van 5 cijfers maar slecht beveiligd was. 'En dat was niet aan het licht gekomen als Henk Krol het niet aan de kaak had gesteld.'

'Ik heb dit uit volle overtuiging gedaan. Als het niet mag, zal ik het nooit meer doen', beloofde Krol de rechtbank.

De rechtbank in Den Bosch doet op 15 februari uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden