Boete op roken: 18.500 euro

(Trouw)

den haag –- Minister Ab Klink (volksgezondheid) krijgt steun van de Tweede Kamer om het rookverbod streng te handhaven. De rechter kan nu een maximale boete van 18.500 euro opleggen aan overtreders.

Klink zet het strafrecht in bij de handhaving van het verbod. Bij structurele overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt. De overtreding wordt als economisch delict aangemerkt en de overtreder moet voor de economische politierechter verschijnen. Die kan naast een geldboete ook het café stilleggen.

Klink benadrukt dat hij proportioneel handelt. „Ik zoek geen confrontatie, ik verklaar niemand de oorlog. Wij gaan zorgvuldig te werk. Eerst geven we een waarschuwing, dan tweemaal een bestuurlijke boete, pas dan komt het strafrecht aan bod.”

De aanscherping komt nadat steeds meer horecagelegenheden het rookverbod doelbewust overtreden. „We zouden geen knip voor de neus waard zijn als we niet handhaven.” Een meerderheid van de Kamer steunt de minister.

In december komt Klink met een ’knelpuntennota’. Op basis daarvan wil hij besluiten of kleine cafés, die geen plaats hebben voor een aparte rookruimte, gecompenseerd worden. De oppositiepartijen VVD, PVV en SP zijn hier voor.

Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD): „Er zit oneerlijke concurrentie ingebakken in dit wetsvoorstel. Men mag een rookruimte inrichten, maar kleine cafés hebben daarvoor geen plaats. Deze kleine ondernemers moeten we compenseren. Zo snel mogelijk, anders is het te laat.”

Minister Klink wil niet vooruitlopen op compensatie. „We onderzoeken in hoeverre kleine horeca te lijden heeft onder het rookverbod. In december heb ik de feiten op een rijtje, dan pas besluit ik over eventuele compensatie.”

Kleine cafés hebben geen plaats voor een aparte rookruimte. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden