Boete in ruil voor lijfstraf door dalende inkomsten IS

Archieffoto: strijders met de vlag van Islamitische Staat Beeld ANP
Archieffoto: strijders met de vlag van Islamitische StaatBeeld ANP

De inkomsten van Islamitische Staat (IS) zijn, vergeleken met een jaar geleden, met dertig procent afgenomen. Een van de maatregelen om dit te compenseren is het betalen van een boete in plaats van een lijfstraf.

Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS Conflict Monitor. Een jaar geleden verdiende IS nog 80 miljoen dollar per maand, nu is dat nog 56 miljoen dollar. Dat lijfstraffen afgekocht kunnen worden toont volgens IHS aan dat de financiële problemen in het kalifaat groot zijn. Volgens de onderzoekers vormen de lijfstraffen de ruggengraat van het kalifaat.

Belastingen, olie en drugssmokkel
Voorheen haalde IS de helft van zijn inkomsten uit belastingen. Die zijn nu gedaald met 23 procent. Het grondgebied van het zelfbenoemde kalifaat is volgens het rapport met 22 procent afgenomen, het aantal inwoners daalde van negen naar zes miljoen. Er zijn dus veel minder mensen, bedrijven en stukken land om belasting over te heffen.

Ook de verkoop van ruwe olie, vorig jaar goed voor 43 procent van de totale inkomsten, daalde flink; van 33 duizend vaten naar 21 duizend vaten. Dit komt waarschijnlijk door de luchtaanvallen van de Verenigde Staten op olievelden van IS. Verder wordt er geld verdiend met drugssmokkel, het verkopen van elektriciteit en donaties.

Betalen voor tv-schotel
Om het verlies te compenseren worden er boetes gegeven voor het rijden aan de verkeerde kant van de weg en het fout beantwoorden van een vraag over de Koran. Ook moet er geld betaald worden voor het installeren van een tv-schotel of voor het verlaten van de stad.

Lange termijn
Ludovico Carlino, onderzoeker van IHS, zegt dat IS ondanks deze financiële tegenslagen een macht blijft om rekening mee te houden. "Maar het verlies van inkomen betekent ook dat het voor IS lastiger wordt om ook op de langere termijn het territorium te behouden."

De IHS Conflict Monitor rapporteert regelmatig over Islamitische Staat en gebruikt daarvoor bronnen ter plaatse en sociale media.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden