Boete en vrijspraak na ontploffing fabriek

null Beeld anp
Beeld anp

Het bedrijf CP Kelco waarvan in 2009 een Nijmeegse chemiefabriek ontplofte waardoor een medewerker overleed, is maandag tot 110.000 euro boete veroordeeld voor dood door schuld en overtreding van de arboregels. De rechtbank in Arnhem sprak de ex-directeur van het bedrijf maandag vrij.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen deze man 180 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf geëist, maar volgens de rechtbank heeft het OM niet goed beargumenteerd waarom hij had moeten weten dat de veiligheidsprocedures waren gewijzigd en niet goed werden opgevolgd.

De fabriek ontplofte op 11 juli 2009; een 52-jarige medewerker uit Druten overleed door rondvliegend materiaal. Er waren nauwelijks andere medewerkers aanwezig die zaterdag. In een machine was een gevaarlijk gasmengsel van ethanol en zuurstof ontstaan. Dit werd volgens veiligheidsdocumenten voorkomen door stikstof te injecteren. Maar in werkelijkheid gold een protocol om alleen na het opstarten van de machine 2 uur lang stikstof toe te voegen. Op de werkvloer werd echter zelfs dit op zich veilige protocol niet nageleefd.

Het bedrijf hield onvoldoende toezicht, vindt de rechtbank. Inmiddels is bij andere fabrieken de veiligheid aangescherpt en heeft CP Kelco van het ongeluk geleerd, menen de rechters. De geëiste 110.000 euro boete vindt de rechtbank dan ook een goede straf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden