Boesak: Verdeling van economische macht noodzaak

Van een onzer verslaggevers

"De Zuidafrikaanse economie ligt aan flarden en de economische en financiele instellingen worden gewantrouwd, omdat die er in de ogen van de gewone mensen altijd waren om een kleine minderheid steeds rijker te maken" , zei Boesak op een congres van de Economische faculteitsvereniging van de Erasmusuniversiteit. Daarom moet er hard gewerkt worden aan herstel van vertrouwen door onder meer emancipatie bevorderende maatregelen ten bate van het zwarte bevolkingsdeel. De ANC noemt dit streven 'affirmative action'.

De Economische faculteitsvereniging Rotterdam presenteerde gisteren een studie over de Zuidafrikaanse economie van 205 pagina's, ter gelegenheid waarvan het congres werd gehouden. Naast Boesak als vertegenwoordiger van het ANC, spraken er de Zuidafrikaanse ambassadeur A. E. Nothnagel, directeur M. J. G. Syme van Van Leer Packaging Zuid-Afrika en drs. F. A. Engering, directeur-generaal van de buitenlandse afdeling van het ministerie van economische zaken.

Natuurlijk kreeg dr. Boesak het langst de handen op elkaar met zijn visie op het proces dat Zuid-Afrika nu doormaakt. "De onderhandelingen (tussen ANC en de regering) zijn afgebroken en nog steeds niet hervat en dat is onrustbarend en verwarrend" , aldus Boesak die meent dat president De Klerk zelf is "achterhaald door wat hij begonnen is" .

"En als de regering nu niet politiek en economisch een duidelijke lijn volgt zal het proces nog lang duren, want de conservatieve elementen in de regering-De Klerk zitten ook niet stil."

De vraag is nu wie de meeste invloed op De KLerk heeft en wie hem zal helpen te voorkomen dat vrees - de slechtste raadgever - de overhand krijgt. Voor De Klerk zowel als voor ANC-leider Nelson Mandela geldt dat de huidige fase van onbeslistheid niet langer kan duren, meent Boesak. "Maar we moeten vertrouwen hebben in elkaar teneinde oplossingen voor herstel van wat er is misgegaan. De toekomst van Zuid-Afrika is een onverdeelde toekomst van blank en zwart, want we kunnen niet zonder elkaar."

Somber beeld

Over de economische situatie van Zuid-Afrika zei Boesak zich achter het door de andere sprekers geschetste sombere beeld te kunnen stellen. Directeur-generaal Engering van het Nederlandse departement van economische zaken betoogde dat de economie van Zuid-Afrika niet kan opleven zolang de politieke onzekerheid en het geweld voortduren. Na herstel van de stabiliteit zouden buitenlandse investeerders moeten worden aangetrokken.

"En de voornemens van het ANC in de richting van potentiele investeerders zijn ook niet duidelijk, al is men een stuk realistischer geworden" , zei drs. Engering. Hij noemde Zuid-Afrika een land dat economisch in een heel slechte staat verkeert, maar dat een enorm potentieel heeft: bodemschatten en natuurlijke rijkdommen, een heel goede infrastructuur en een systeem van financiele dienstverlening als in West-Europa. "Maar politieke en sociale stabiliteit is een absolute voorwaarde voor buitenlandse investeringen, waarom sommige sectoren in Zuid-Afrika schreeuwen."

Uit de studie van Economische faculteitsvereniging Rotterdam blijkt dat van de beroepsbevolking van Zuid-Afrika (39 miljoen inwoners) 40 procent werkloos is, terwijl 40 procent (blank zowel als zwart) analfabeet is. De Zuidafrikaanse ambassadeur A. E. Nothnagel uitte niettemin zijn vertrouwen in de toekomst van het land. "Zuid-Afrika krijgt er elk jaar 400 000 mensen bij die werk zoeken, terwijl 50 procent van de bevolking jonger is dan zeventien jaar, maar we hebben in Zuid-Afrika een heel goede eigenschap: we zijn absoluut optimistisch."

Directeur Syme van de Zuidafrikaanse Van Leer Verpakkingsindustrie verheelde niet dat Zuid-Afrika een "tragische en pijnlijke periode" doormaakt.

"Alleen in 1992 zijn er 2 000 mensen omgekomen door politiek gemotiveerd geweld, terwijl dat aantal 14 000 is sinds 1984." Dit heeft een vernietigend effect op het vertrouwen van de zakenwereld in Zuid-Afrika, maar, aldus Syme, "er is licht" .

Het ANC benadert, na de ineenstorting van de socialistische economische stelsels in Oost-Europa, de economische politiek pragmatischer, terwijl de regering meer begrip heeft voor buitenlandse investeerders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden