'Boerkaverbod? Integratie slaagt pas als Europa de islam serieus neemt'

Een boerkadraagster in Afghanistan. Beeld EPA
Een boerkadraagster in Afghanistan.Beeld EPA

Moslima's toestaan om een boerka te dragen leidt heus niet tot fundamentalisme. Politicoloog Jonathan Laurence adviseert Europese beleidsmakers: laat islamitische gebruiken, kledingvoorschriften en scholen laten voor wat ze zijn. Het ontbreekt de islam nu vooral aan maatschappelijke erkenning.

Een verbod op religieuze kleding werkt vooral averechts, schreef Laurence eerder deze week in de New York Times. Volgens de auteur van The Emancipation of Europe's Muslims ('De integratie van Europa's moslims') is de kans groot dat de 'randkerkelijke' moslim bij invoering van het boerkaverbod meer waarde gaat hechten aan religieuze gebruiken. Dat is immers hoe een mens reageert 'als hij het gevoel heeft dat hij wordt buitengesloten en grondrechten hem worden ontnomen'.

Of de integratie van Europese moslims is mislukt, houdt Laurence in het midden - hij spreekt enkel van 'onrust'. Wat de Europese moslim volgens hem nodig heeft is erkenning, want daar ontbreekt het nog steeds aan. Essentieel voor die erkenning is volledige godsdienstvrijheid. Geen verboden op kleding of rituelen, dus. En verder:

Bied islamitisch onderwijs aan
'Europeanen moeten er niet voor terugdeinzen om moslims op door de staat gesubsidieerde scholen en universiteiten islamitische vakken aan te bieden. Met het erkennen en faciliteren van religieuze gebruiken - van kleding tot onderwijs - geef je je echt niet over aan fundamentalisme. In tegendeel.'

Laat moslimclubs samenwerken met de overheid
Advies is niet genoeg, meent Laurence. Als de overheid met bepaalde islamitische (koepel)organisaties gaat samenwerken, geeft ze een duidelijk signaal van erkenning. In Frankrijk geeft het Conceil du Culte Musulman op gezag van de staat moskeevergunningen uit. In Engeland doet het Imams National Advisory Board dat.

Laurence's impliciete boodschap: de Nederlandse overheid zou er goed aan doen om met vergelijkbare initiatieven te komen.

Meer islam in de politiek
Het individu heeft soms andere belangen dan de groep waartoe hij behoort. Moslims kunnen door federaties vertegenwoordigd worden, maar in de Tweede Kamer, het kabinet en eigen lobbygroepen moeten ze hun stem zeker ook laten horen.

Uiteindelijk moet de moslim zich op dezelfde wijze hoorbaar maken als zijn niet-islamitische medeburgers: door democratische vertegenwoordiging. 'Pas als dat gebeurt', schrijft Laurence, 'kunnen Europese landen hun abstracte belofte van godsdienstvrijheid echt waarmaken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden