Boerka is een 'lopende gevangenis' dankzij Frans verbod

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat doet een boerka-verbod eigenlijk met de samenleving? Bedekte Franse moslima's zijn sinds april strafbaar als ze zich op straat vertonen. Ze spreken van toegenomen agressie en van politieke onverschilligheid.

Het aantal gevallen van fysiek geweld is zelfs geëxplodeerd, vertelt een organisatie die draagsters juridisch advies geeft. Ook moslimgroeperingen menen dat de discriminatie en het verbale en fysieke geweld is toegenomen.

Het Franse boerkaverbod zorgt soms voor grimmige taferelen, schrijft de The Guardian. Draagsters worden soms geweigerd door buschauffeurs. Een politicus noemde het gedrag van bedekte vrouwen die toch naar buiten gaan 'provocatief'. Er zijn bovendien gevallen bekend waarbij burgers het recht in eigen handen namen.

Oorlog
De 32-jarige Ahmas voelt zich opgesloten. 'Iedere keer als ik het huis verlaat, bereid ik me voor op oorlog. Op mensen die naar me toe komen omdat ze een kogel door mijn hoofd willen jagen.'
Er zijn 91 incidenten bekend waarbij bedekte vrouwen staande werden gehouden. Rechtbanken hebben in totaal 'minder dan tien' zaken in behandeling. Boetes zijn er nog niet uitgeschreven. Een advocaat van één van de draagsters weet waarom: de wet druist in tegen Europese bepalingen over mensenrechten en godsdienstvrijheid.

Hij verwacht dat het uitschrijven van een boete direct leidt tot een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Diens rechters zouden kunnen oordelen dat het verbod onwettig is. Zo'n veroordeling zou pijnlijk zijn. Frankrijk slaat dan internationaal een slecht figuur en andere landen zouden hun conclusies moeten trekken.

Bevrijden
België verbiedt nikaabs al, Denemarken wil het dragen aan banden leggen en Oostenrijk en Zwitserland zinnen op een verbod. Het Belgische Grondwettelijk Hof behandelt momenteel een klacht van twee vrouwen die de maatregel buitenproportioneel vinden.
'Politici zeiden dat ze ons zouden bevrijden', vertelt de boerka-dragende Ahmas. 'Maar ze hebben ons juist uitgesloten van het publieke domein. Toen deze wet nog niet bestond vroeg ik me nooit af of het me wel zou lukken om naar een café te gaan of papieren op te halen in het gemeentehuis.'

Een politicus die voor het verbod is, noemde nikaabs 'lopende gevangenissen'. Ahmas: 'Dat is precies waar deze wet op is uitgelopen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden