Boergondische boerencake

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Honig mix voor Boerencake

Suiker, tarwebloem, maïsmeel, tarwezetmeel, gemodificeerd zetmeel, rijsmiddelen (E450, E500), aroma's (bevatten melk), zout, emulgator (E471).

Zelf toevoegen: 200 g margarine of roomboter, 4 eieren.

Een van de voordelen van mijn vak is dat ik voor allerlei smakelijke dingen word gevraagd. Zoals juryvoorzitter zijn bij een cakewedstrijd. Kijk, daar had ik in mijn jaren als administratief medewerkster nimmer van durven dromen. De bakcompetitie vond deze zomer plaats tijdens 'Boergondische Sferen', een soort landgoedfair, maar dan op een boerderij in het Utrechtse Woudenberg, temidden van koeien en weilanden en lieflijke bomenlaantjes en overal dartelende kippen. Mijn opdracht was om 'de meest boergondische cake' uit te kiezen. Nee, ik weet ook niet wat dat is, net zomin als ik ooit heb begrepen wat precies een 'boerencake' anders maakt dan een gewone, maar ik denk aan iets joyeus, iets zwierigs en uiteraard bereid met eerlijk boerenspul als eieren, melk en boter. In elk geval beslist niet met dat rare fabrieksknutselproduct margarine, wat gek genoeg niet elke deelnemer vanzelfsprekend vond, net zomin als boerencakemixproducenten overigens.

Wist u dat het fenomeen kant-en-klare cakemix al stamt uit de jaren dertig? Uiteraard uit Amerika, het land van de prefab. Een hardnekkige, maar daarom niet minder leuke marketingmythe is dat de mixen veel beter gingen verkopen toen de fabrikanten het eipoeder eruit haalden: als de huisvrouw zelf een eitje moest toevoegen, had ze tenmiste écht het home-made-gevoel. Nederlandse boerencakemixen koketteren graag met hun 'ambachtelijke kwaliteit', daar moet je behalve eieren ook nog zelf margarine (voorkeurkeuze) of boter toevoegen.

Terug naar het Woudenbergse cakeconcours. De winnende chocoladebietencake van Petra Brugman uit Baarn was verrukkelijk, maar bleek helaas te bewerkelijk voor deze rubriek. Daarom krijgt u hier mijn eigen boerencakerecept, extra ruraal door de toevoeging van boerenjongens en met bovenop een schalks-rustiek laagje glazuur.

Zelf boerencake bakken?

Nodig voor 1 cake:

200 g zelfrijzend bakmeel

200 g boter (kamertemperatuur)

200 g suiker

5 eieren (kamertemperatuur)

1 citroen

5 eetl boerenjongens

snufje zout

Glazuur: 100 g poedersuiker

plus wat extra boter en bloem

Verwarm de oven voor op 160 °C. Beboter een cakevorm (24 x 10 cm) en bepoeder met wat meel. Mix de zachte boter met de suiker een minuut of 5 ultraluchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een geheel. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Zeef het meel met een snufje zout boven de kom en mix alles nog even door elkaar. Laat de boerenjongens uitlekken op keukenpapier. Schep 4 eetl om met wat meel - dan zakken ze straks niet allemaal naar de bodem - en dan door het beslag. Doe in de vorm en zet iets onder het midden in de oven. Laat rijzen en gaar worden in ongeveer 55-60 minuten. Elke oven is anders, dus check met een satéprikker: komt die er nat uit, dan moet de cake nog iets langer. Maar wees alert, cake is snel te droog. Stort na 10 minuten op een taartrooster, dek af met een schone theedoek en laat afkoelen.

Glazuur: pers de citroen uit en roer ongeveer 2 eetl sap door de poedersuiker tot een dik-maar-nog-net-vloeibaar glazuur. Giet over de afgekoelde cake met mooie druipers aan de zijkant. Versier met de overgebleven eetl uitgelekte boerenjongens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden