Boergondisch tafelen

Buiten eten, tussen de koeien of in de moestuin, dat is het recept waarmee Van Eigen Erf ons wil laten kennismaken met de biologische landbouw. Jeroen Thijssen ging proeven.

Afgelopen weekeinde waren ze weer: de open dagen bij de biologische boeren, iedereen welkom op het idealistische erf. En wat gaan we dan doen bij die boer? Wel, eten natuurlijk. Een ’boergondisch’ feestmaal genieten.

Dat zit zo: om de biologische etenswereld meer onder de aandacht te brengen van ons, gewone mensen, organiseert Van Eigen Erf, een promotieorganisatie van biologische landbouw, ieder weekeinde een culinair diner op het erf van een biologische boer. Gewoon buiten, tussen de koeien, of in de moestuin. In de vroege herfst, wanneer de eerste buien alweer dreigen, zitten de gasten in de stal, opnieuw tussen de koeien. Een heel aparte beleving, belooft de organisatie.

Dat klinkt goed, maar maken ze het ook waar? Al twee jaar heb ik die diners gemist, maar nu, bij de opening van het seizoen 2010, nu zal ik erbij zijn. Op naar de boer!

Nu is boer een betrekkelijk begrip; in Renkum, aan de zuidelijke Veluwerand, glooien beboste heuvels omlaag naar de Rijn. Wanneer de motor van de auto stilvalt jubelen de lijsters ten hemel. Tussen top en dal, vlakbij Oranje-Nassau Oord, ligt de Ommuurde tuin, al meer dan honderd jaar een moestuin/tuinderij. Hier kweken Esther Kuiler en Taco IJzerman ruim honderd soorten aparte groenten en kruiden: bonen met de welluidende naam ’rattenkeutels’, olifantsknoflook en talloze soorten sla.

Kok van de dag is Caspar Bürgi, bekend van tv en eigenaar van biologische cateraar Hotkitchen. Zijn aanwezigheid is geen toeval: vandaag presenteert Van Eigen Erf haar eigen kookboek, en Bürgi heeft daar de recepten voor geleverd.

Dat belooft wat, ik val weer eens met mijn neus in de boter Op het erf staan open tenten gespannen, afdakjes zijn het meer, waaronder gedekte tafels staan. Een zoel windje waait, koeien zijn er weliswaar niet, maar dat mag de pret niet drukken. Vol verwachting klopt ons hart: wat zouden we te eten krijgen? Eerst het voorgerecht. Bürgi is de tuin ingedoken en komt met een salade van crostini’s met Skaepsrond, verschillende soorten sla uit de tuin en een dressing met mosterd en azijn. Heerlijk. Vooral de Skeapsrond, schapenkaas van de Dikshoeve uit Noord-Holland, geeft het geheel iets bijzonders. Het recept staat in het kookboek, maar niet alles wat we vandaag eten komt daaruit: Boergondische koks koken liefst met wat aanwezig is. Dus volgt een roomsoep met olifantenknoflook, die hier volop groeit. In de blanke soep drijven knapperige groene stukjes met een sterke, maar niet overheersende knoflooksmaak. Prima idee. Het hoogtepunt, voor niet-vegetariërs, is heel langzaam gegaard Dikshoeve lam, in plakjes gedrapeerd over een bolletje top-eko aardappel met snijbietblad. Er ligt een beetje olijfolie omheen, die het afmaakt. Heerlijk! De pannacotta, een Italiaanse pudding, met aardbeien van eigen erf is de kroon op het menu. Voor zo’n biologisch maal, met wijn, valt de prijs van 39 euro nog mee.

Voor thuis krijg ik het kookboek mee, een kloek boek van bijna twee kilo, dat als een steen in de tas zit. ’Koken met de oogst van de biologische boer’, luidt de ondertitel en het volgt de seizoenen met recepten. Er staan kalenders bij met de seizoensoogst, portretten van biologische boeren, lijsten met verkoopadressen en natuurlijk recepten. Pesto van paarse boerenkool, bijvoorbeeld, voor bij kerst. Of kapucijners met raita en spinazie in de zomer. En runderrollade in bockbier van Ande NieDijk. Prachtig boek, verkrijgbaar bij de gewone én de biologische boekhandel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden