Stikstofcrisis

Boerenprotest van woensdag ‘uit tactisch oogpunt’ afgelast

 Eerder protest van boeren. Beeld Loek Buter
Eerder protest van boeren.Beeld Loek Buter

Het boerenprotest van woensdag gaat niet door. Of het gesprek van het Landbouw Collectief met premier Rutte en landbouwminister Schouten die dag wel doorgaat, is nog onduidelijk.

De Farmers Defence Force (FDF) riep boeren op om woensdag met zoveel mogelijk trekkers naar Den Haag te rijden. Vrijdagochtend liet de boerenprotestgroep in een persbericht weten dat ‘uit tactisch oogpunt’ toch niet te doen. Daartoe is besloten na een gesprek met het Landbouw Collectief, waarvan FDF deel uitmaakt samen met twaalf andere boerenorganisaties.

Het Landbouw Collectief heeft woensdag een afspraak met premier Rutte en minister Schouten om over inkrimping van de boerensector te praten. De FDF riep boeren op om op die dag massaal naar het Catshuis te rijden met tractoren. Volgens voorzitter Mark van den Oever was dat om extra druk op het gesprek te zetten. In het persbericht van vrijdag zegt hij dat wordt afgezien zien van deze actie, omdat “het beleid waarover wij proberen een deal te maken gebaseerd is op onjuiste informatie.”

Het is onduidelijk of het gesprek met Rutte en Schouten doorgaat. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst staat de afspraak nog wel.

Al eerder aangekondigd en weer ingetrokken

FDF liet donderdagavond al weten van de protesten af te zien én van het overleg in Den Haag, maar trok dat persbericht nog dezelfde avond in. Volgens het verwijderde bericht zou het pas zin hebben om te overleggen als boeren op 20 februari hun eigen rekensommen bij de stikstofcijfers van het RIVM publiceren.

In de aanloop naar de afgeblazen actie komende week, vonden donderdag flitsacties plaats. Zo stonden er boeren met spandoeken langs de A1. Ook voor vrijdag, maandag en dinsdag zijn zulke acties aangekondigd. Het Landbouw Collectief komt vrijdagmiddag met een verklaring volgens een woordvoerder van LTO Nederland, maar dat is niet bevestigd door de FDF of een ander lid van het collectief.

Lees ook:

Opkomen voor wat kwetsbaar is, in weerwil van dreigementen en voorpaginanieuws

Misschien denkt u bij de woorden ‘judgement day’ aan een slechte Hollywood-film. Maar nee, het gaat hier om een oproep van Farmers Defence Force, het ‘boerenleger’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden