De antwoorden vanMonic Slingerland

‘Boerenopstand is symbool voor breder levende onvrede’

Hoe ver gaat uw sympathie voor het boerenprotest, was de vraag. Tot de ingebeukte deur van het provinciehuis, blijkt uit veel antwoorden.

Grenzen aan sympathie

Mijn sympathie voor boeren is grenzeloos als nieuw stikstofbeleid een deel van hun eigendom wil afpakken zonder begrenzing van de verkeerssnelheid, luchtverkeer en uitstoot door wonen en werken. Mijn sympathie is nul voor uitingen met galg, doodskist en omgekeerde Nederlandse vlaggen.

Maarten Vrolijk Dronten

Eerlijk beeld

Als melkveehouder vind ik dat Trouw het stikstofprobleem inzichtelijk brengt, bijvoorbeeld door te schrijven over de strengere wetgeving voor provincies. Andere media melden dat niet en houden lezers continu voor dat het probleem is dat de boeren moeite hebben met de warme sanering. Dat beïnvloedt het vertrouwen en sympathie. Ik vertrouw op het gezonde verstand van de burger dat niet zomaar deze acties naar provinciehuizen en landsbestuurders worden georganiseerd.

Hette Hettinga Doniaga

Overal reden tot protest

Hoewel ik zelf huisarts ben, begrijp ik de boeren heel goed en houden zij mijn sympathie. Ik zie boosheid en frustratie over ‘Den Haag’, dat keer op keer regels verandert. Nu is het weer stikstof en almaar wordt bijvoorbeeld Schiphol niet aangepakt.Ik herken de boosheid van de boeren als ik kijk naar de zorg. De mensen die werken zijn vaak overspannen, en geld gaat naar anderen zoals managers. Bij politie en onderwijs idem. Boeren zorgen voor het land. Boeren zorgen voor ons voedsel. Niet alleen vlees, ook fruit, groenten en graan. De Boerenopstand staat symbool voor een veel grotere opstand, van harde werkers tegenover Den Haag.

Els van Veen Kampen

Verspeeld

De boeren hebben mijn sympathie verspeeld. Deze acties zijn niet democratisch. Ze willen het recht van de sterkste laten gelden. Ze zouden de hand in eigen boezem moeten steken, en met Den Haag moeten onderhandelen wat de verandering naar circulaire landbouw financieel betekent en ze zouden zich hard moeten maken voor eerlijke prijzen. Dan kunnen ze weer op mijn waardering rekenen.

Krista Brandwijk Utrecht

Waar zijn de voorlieden?

Ik blijf boeren steunen, maar niet diegenen die met een doodskist of met ordinaire teksten onze politici beschimpen. Ook vind ik dat boeren zich beter zouden moeten organiseren met goede woordvoerders en mensen die verstand van zaken hebben. Het zou getuigen van goed boerenverstand wanneer beroepsactivisten die zich agressief gedragen, geweerd worden. Een overheidsgebouw beschadigen roept bij mij grote antipathie op.

Laura Vink-van Noorloos Spijk

Biologisch voedsel

Alles in dit leven, ook in de landbouw, is gericht op groei. Nu die vastloopt in een stikstofwolk, richten de boeren hun grove pijlen op Den Haag. Dat het zeer doet is begrijpelijk. Maar richt je ongenoegen op de banken, de grootgrutters en de consument. Zelf eet ik nauwelijks nog vlees, geef graag iets meer uit voor biologisch voedsel. Daar ligt de groeimarkt. De slachtofferkaart spelen, zoals de boeren nu doen, zal hen niet helpen.

R. Voskuijl Nootdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden