Boerenomelet

Honig Mix voor Boerenomelet
Samenstelling

Groenten (ui, wortel, paprika, erwten), gemodificeerd zetmeel, weipoeder (melk), glucosestroop, aroma's (bevatten mosterd), kruiden (knoflook, bieslook, bladselderij, peterselie), specerijen (nootmuskaat, peper), zout, bouillonpoeder (soja), geharde plantaardige olie, smaakversterker (E621), rijsmiddelen (E450, E500). Zelf toevoegen: 2-3 eetl melk, 2-3 eieren.

Zelf maken?
Nodig voor 2-3 personen:

5 à 6 eieren, 1/2 courgette, 1 rode puntpaprika, handje doperwten (diepvries), 1 ui, wat verse peterselie of bieslook, zout en peper uit de molen, klontje boter

Het blijft grappig dat pakjesmakers elke keer weer oplossingen creëren voor problemen die er helemaal niet zijn. Neem nou de boerenomelet; simpelweg geklutste eieren die worden gebakken met wat restjes groenten ertussen dan wel erin. En toch heeft zowel Honig als Knorr gemeend een 'boerenomeletmix' te moeten uitvinden. Dat vraagt om een vergelijking. Beide bevatten verpoederde ui, wortel, paprika en erwt, maar Knorr voegt bovendien tomaat en champignon toe. Tuinkruiden als peterselie en bladselderij zijn steevast van de partij. Bij allebei gaat er gek genoeg tevens suiker in, maar pakjesmakers doen niets anders, dat zal wel automatisme zijn. Het dient vast als smaakversterker, hoewel die er ook nog apart doorheen gaat, of ze het nu gistextract noemen (Knorr) of de door veel mensen gevreesde E621 alias mononatriumglutamaat alias ve-tsin (Honig). Knorr mixt er blijkens de kleine lettertjes trouwens ook nog ham door; waaruit eens te meer blijkt dat vegetariërs nimmer zonder leesbril naar de supermarkt kunnen. En het hoofdbestanddeel, de eieren, hoor ik u vragen? Nee, die moet u er zelf aan toevoegen. Volgens Honig slechts 2 à 3, bij Knorr zijn ze royaler, met 4 à 6 eieren. Zullen we gewoon zelf even iets in elkaar klutsen?

Laat de doperwten ontdooien. Snipper de ui, snij de courgette en paprika in dunne stukjes. Smelt wat boter in een grote koekenpan, geef de ui een minuutje voorsprong, voeg dan courgette en paprika toe en bak op laag vuur tot ze zacht zijn. Kluts intussen de eieren met peper, zout en fijngehakte tuinkruiden los in een kom. Doe de doperwten in de pan, schep alles goed om en giet de eieren erbij. Roer/duw een paar keer met een spatel door het eimengsel zodat gestold ei weggeduwd wordt van de bodem en plaatsmaakt voor vloeibaar ei. Daar wordt de omelet luchtiger van. Hou het vuur laag, leg eventueel een deksel erop om de bovenkant beter te laten stollen, maar let op dat hij wel smeuïg blijft. Stort op een groot bord, snij in punten en serveer met een salade.

TIPS

Van oudsher wordt een omelet dubbelgevouwen met de vulling ertussen, maar dit recept is volgens de Italiaanse frittata-methode: de groenten zitten geïntegreerd in een dikke, luchtige koek.

Ga uit van minstens 2 eieren per persoon, anders wordt het zo'n treurig dun gevalletje.

De pan even in de oven zetten om de bovenkant te laten stollen kan ook (mits de pan het toelaat uiteraard).

Genoemde groenten zijn slechts een suggestie, ga vooral uit van wat u zelf nog in huis hebt.

Variant: ham of spekjes even meebakken met de ui.

Ook lekker: blokjes gare aardappel (restje van gisteravond) erdoor, dan wordt het meer een Spaanse tortilla.

SUGGESTIES

Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl

De kookboeken 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden