Boerenomelet met prei

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Knorr mix voor Boerenomelet met ui en prei. Groenten 38% (ui 15%, wortel, erwt, paprika (rood, groen), tomaat), palmvet, zout, aardappelzetmeel, suiker, champignon 5%, gehydrolyseerde

plantaardige eiwitten, melksuiker, kaliumchloride, ham

(varkensvlees, zout,

dextrose, antioxidanten (E307, E304i)), gerookt spek (varkensvet, rookaroma), kruiden (peterselie, bladselderij, laurierbladpoeder), melkeiwitten, gistextract, witte peper, rookaroma.

Zelf toevoegen: 4-6 eieren, 1 ui, 150 g prei.

Zelf boerenomelet met prei maken?

Nodig voor 3-4 personen:

6 eieren

250 g prei

100 g doperwten (diepvries)

100 g spekjes

1 ui

handje platte peterselie

klontje boter

zout & peper uit de molen

Haal de doperwten uit de vriezer. Snipper de ui en snij de prei in dunne ringen. Smelt wat boter in een grote koekenpan en bak op laag vuur de spekjes 1 minuut. Fruit de ui 2 minuten mee. Dan de prei erbij en onder af en toe omscheppen zacht laten worden (5 à 10 minuten). Hak intussen de peterselie fijn en klop de eieren los met peper en zout. Schep de doperwten en peterselie door de prei en giet de eieren erbij. Bak de dikke omelet op niet al te hoog vuur rustig goudbruin en gaar. Check wel (schudden of spatel) dat hij niet vastplakt aan de bodem. Leg er een deksel op om de bovenkant beter te laten stollen of, beter nog, zet de pan even in een hete oven (180 °C). En onthoud: de omelet moet van binnen een tikje smeuïg blijven.

Tips

In een lekker dikke omelet horen veel eieren, anders wordt het zo'n sneu dun gevalletje.

Een boerenomelet is ideaal voor restverwerking, een handje van dit of dat van wat u nog heeft rondslingeren: champignons, wortel, paprika, courgette, lenteui, ham, kaas, (gare) aardappel, bleekselderij, bieslook, bladselderijblad, lavas.

Wie 'm vegetarisch wil, laat de spekjes uiteraard achterwege.

"Kijk nou Koken met Karin", twitterde Teun van de Keuken. "Boerenomelet met ui en prei. Zelf toevoegen: prei, ui en eieren. Het pakje der pakjes!" Verbazingwekkend dat uitgerekend hij zich nog over dit soort dingen verwondert. U kent Teun toch wel? De altijd keurig in pak-met-das gestoken verslaggever die in het tv-programma 'De Keuringsdienst van Waarde' voedselproducenten bestookt met kritische vragen over hun knollige citroenen dan wel citroenige knollen. Met oeverloze nieuwsgierigheid en vooral een vleugje ironie. Je zou toch denken dat hij intussen alles al is tegengekomen. Deze week verscheen zijn boek 'Puur en eerlijk', columns gewijd aan zijn gelukkig vaak vrolijke zoektocht naar de zin en onzin van de voedselindustrie. De gekte van K3-chips komt aan bod, net als drinkbare appels, 'verse' diepvriesvis, cantharellensoep zonder cantharel en allerhande 'oma's recepten' vol e-nummers. Dat boerenomeletpakje past naadloos in het rijtje.

In één moeite door vroeg Teun of ik kwam koken zonder pakjes tijdens zijn openbare boekpresentatie, 16 september in het Amsterdamse Paradiso. Hij houdt een journalistiek-culinaire talkshow met gasten uit de wereld van voedsel, kunst en journalistiek, 'inclusief zang en dans'. De boerenomelet heeft het menu niet gehaald. Wel, op speciaal verzoek, de meringues, u weet wel, die uit dat onzinnige Jumbo-pakje zonder ei. Ook u bent van harte welkom, als er nog plek is.

In de tussentijd geef ik vast mijn recept voor boerenomelet met prei en ui, maar dan uiteraard geheel zelfgeklutst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden