'Boerenleven is nu stuk winstgevender'

Terwijl hun vrouwen zich opmaken voor de wekelijkse markt in Hidi, ongeveer zestig kilometer ten zuiden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, verzamelen boeren zich al vroeg in de ochtend in de tej bet, de honingwijnbar, en bestellen hun eerste drankje van de dag.

In de afgelopen jaren hebben zich zestien bedrijven, uit Israël, Ethiopië en Nederland, gevestigd vlakbij het dorp. De bedrijven, veelal bloemen- of groentetelers, moesten lokale boeren 'uitkopen' om het door hun gewenste aantal hectaren te bemachtigen.

¿Natuurlijk waren wij daar in geïnteresseerd¿, zegt Shefaro Kebede. De boer herinnert zich dat de investeerders naar het dorp kwamen om met de bewoners te onderhandelen.

Die overeenkomst was mondeling en snel bereikt, vertellen de stamgasten in het café. De landbouwgrond die de investeerders op het oog hadden werd verpacht voor 87 euro per 2.500 vierkante meter per jaar. Ze sloten een contract af van in totaal vijftien jaar. De lappen grond die investeerders voor de accommodatie op het oog hadden, werden 'verkocht' voor ongeveer 1.700 euro, een eenmalige transactie. Zodra de investeerders vertrekken, gaan die percelen naar de staat. ¿Tegenwoordig betaal je zeker 130 euro per 2500 vierkante meter¿, zegt Shefaro. Hij zegt het jammer te vinden dat boeren niet worden gecompenseerd voor prijsstijgingen. ¿Maar deal is deal.¿

Girma Negash verkocht zijn hectare aan Solagrow, een Nederlandse aardappelteler. ¿Dat heeft me een hoop geld opgeleverd¿, zegt hij. Met de opbrengst kocht de boer een nieuw stuk landbouwgrond waarop hij teff, tarwe en gerst verbouwt. Of laat verbouwen: hij heeft arbeiders uit het dorp in dienst. ¿Ik ben nu dus zelf een investeerder geworden¿, zegt hij trots.

Volgens Girma heeft Hidi geprofiteerd van de komst van investeerders. Als boeren hun land verkopen en de opbrengst slim investeren, neemt de kwaliteit van hun leven een vlucht, zegt hij. ¿Het is een grote uitdaging, maar niemand hoeft zich zorgen om ons te maken: wij weten hoe we onze kansen moeten verzilveren.¿

Girma wijst verder op de voordelen voor de gemeenschap. Dankzij de bedrijven, die zich meestal op export richten, hebben zijn dorpsgenoten meer werk, schoon drinkwater en een ziekenhuis waar iedereen gratis wordt behandeld. ¿We leren ook een hoop over irrigatie en gebruiken nu zaden van hoge kwaliteit¿, zegt Girma. ¿Het boerenleven is daardoor een stuk winstgevender geworden¿.

Terwijl een volgende ronde honingwijn in smoezelige flessen wordt uitgeschonken, komt een minder fortuinlijk voorbeeld ter sprake. In Hidi slaagde een boer erin de volledige opbrengst van zijn land er in een jaar tijd doorheen te jagen. ¿Mijn buurman, Ayane Gurmetcha, heeft al zijn geld verkwist aan drinken, dansen en hoerenlopen¿, zegt een van de mannen.

Maar volgens Ayane, die in een bar even verderop te vinden is, ligt het allemaal wat gecompliceerder. Met zijn nieuw verworven rijkdom verruilde de werkloze boer zijn modderhut voor een houten huis. Ook huurde hij een stuk landbouwgrond dat hij een seizoen lang bewerkte. ¿Mijn oogst is mislukt en daardoor is alles in duigen gevallen¿, zegt Ayane. ¿Ik heb zelfs mijn zoon van school moeten halen.¿ Hij kijkt naar zijn halve liter bier en verzucht: ¿Ik ben geen uitzonderlijke drinker. Hier keert geen man aan het einde van de dag huiswaarts zonder alcohol te hebben gedronken. Ik had gewoon pech.¿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden