Boerenleven behoeft maar weinig woorden

De beroemde Franse fotograaf en filmer Raymond Depardon (66) besluit met ’La Vie Moderne’ een mooie trilogie over het Franse boerenleven. De wandelschoenen aan, en op naar de Cevennen in Zuid-Frankrijk.

Belinda van de Graaf

Depardon die zelf opgroeide op een boerenerf in het Rhône-gebied, begon zijn documentaire serie in 2001 met ’Profils Paysans: l’Approche’. In 2005 volgde ’Profils Paysans: Le Quotidien’. 2005 was ook het jaar van een imponerende tentoonstelling van Depardons werk in het Fotomuseum in Rotterdam. Het best herinner ik me het portret van Depardons stokoude moeder, gefotografeerd in de grote boerenkeuken. Het was een foto met veel plastic tafelkleed, en weinig moeder. De ontroering zat hem in de manier waarop de zoon zijn moeder had vastgelegd, als een schim, alsof ze al bijna weg was.

En daar draait het ook om in ’La Vie Moderne’, het verdwijnende boerenleven, en de fantastische karakters die Depardon in het gebied tussen de Auvergne en de Languedoc voor zijn lens wist te krijgen. Marcel en Raymond bijvoorbeeld, twee oude, vrijgezelle broers van respectievelijk 88 en 83 jaar, met prachtig verweerde koppen die ook aan de keukentafel worden vastgelegd.

Ze zitten er voor een gesprek dat nooit echt een gesprek wordt, omdat de broers niet van praten houden Een eind verderop heeft Depardon ook het vertrouwen van een boer weten te winnen. Ook hier mag hij mee aan tafel. De boer blijft ondertussen wel stug televisie kijken.

De weinige woorden die in ’La Vie Moderne’ worden gesproken, krijgen zo wel extra betekenis, en de pijnlijke stiltes die ontstaan, worden niet gecamoufleerd of weggepoetst. Depardon gunt ons een melancholische blik op handen als kolenschoppen, ruggen als berghellingen, en hij laat zien hoe zeer de mannen zijn vergroeid met de aarde waarin ze weldra begraven liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden