Boerenhoek voelt zich in de steek gelaten

BOERENHOEK - “We zitten altijd in de boot”, zegt Herman Reijnen gelaten. “Als we blijven zitten, krijgen we een trein over ons huis heen. Dat is onleefbaar. Als we weg gaan, krijgen we nooit zo'n mooi huis met zo'n grote tuin. We zitten altijd in de boot.”

CO WELGRAVEN

Hij loopt naar achteren en laat de moestuin en boomgaard zien, 200 meter lang, tot de dijk. “Zo mooi en rustig als je hier woont, woon je nergens. Ja, het is heel jammer.”

Reijnen woont in één van de ongeveer 20 huizen in de buurtschap Boerenhoek die over een paar jaar tegen de vlakte moeten om de Betuwelijn een vrije doortocht te geven. Vlakbij het gehucht, tussen Arnhem en Nijmegen, kruist de omstreden goederenlijn het Pannerdensch Kanaal, de verbinding tussen Boven Rijn en Neder Rijn.

Een krappe Kamermeerderheid wil dat er een tunnel komt. Maar minister Jorritsma (verkeer) heeft daar weinig trek in. Te duur, vindt ze. De verwachting is dat de VVD-bewindsvrouw volgende week tijdens het laatste debat de wens van de Kamer naast zich neerlegt.

Ook de bewoners van Boerenhoek (gemeente Bemmel) hebben weinig hoop meer. Reijnen, een geboren en getogen Boerenhoeker: “Het is allemaal doorgestoken kaart. Ja, we hebben inspraak gehad. En we hebben geprotesteerd. Maar het helpt allemaal niks. Volgens mij willen ze ook de A 15 doortrekken, langs de Betuwelijn. Die autoweg houdt nu in Bemmel op. En een weg èn een trein door een tunnel, dat kan niet.”

Zijn ouders en grootouders van moeders kant hebben ook op deze plek gewoond. Reijnen woont er sinds z'n geboorte, 58 jaar geleden, met een kleine onderbreking in de oorlog toen de familie was geëvacueerd. In die tijd werd het huis kapotgeschoten door de Amerikanen. “Er was hier tegenover een munitiedepot van de Duitsers.”

Er kwam een nieuw huis, met de naam 'Here Doma'. Reijnen is is er aan gehecht. Hij voelt zich machteloos. “We kunnen niks meer doen. De trein komt naar ons toe. Dat is heel anders dan wanneer je een huis koopt aan het spoor. Dan moet je niet zeuren.”

Boerenhoek is een buurtschap van twee straten, met 22 vrijstaande huizen en boerderijtjes. Het is er doodstil. Geen winkel, geen kroeg, geen postkantoor, geen telefooncel, niks. Er is zelfs geen plaatsaanduiding. Alleen de bushalte, met elk uur een bus naar Bemmel en één van de twee straten dragen de naam Boerenhoek. Het gehucht, in een prachtige omgeving, valt onder het dorp Angeren, twee km verderop.

De bevolking kreeg zo'n vier, vijf jaar geleden lucht van de plannen voor de Betuwelijn. Ans van Dinteren: “M'n eerste gedachte was: futuristisch geklets, dat doen ze nooit. Op een inspraakavond vroeg ik aan de NS of wij voor die Betuwelijn weg zouden moeten. Op welk nummer woont u, vroeg hij. Op nummer 43, zei ik. Ja, dan moet u weg. Sindsdien heb ik één briefje van de spoorwegen gehad. Verder niks. Ik weet net zoveel als u.”

Ze heeft vorig jaar bij de Kamerverkiezingen voor het eerst in haar leven op D66 gestemd, omdat die partij tegen het voorgestelde tracé van de Betuwelijn was. “D66 had prachtige verhalen, probeerde zieltjes te winnen. Maar nu is die partij ook door de knieën. Ik voel me knap belazerd door de politiek.”

Burgemeester Bergamin van Bemmel heeft het plan om Boerenhoek een paar kilometer verder bij Angeren weer te laten verrijzen. “Dan kunnen de mensen bij elkaar blijven”, zegt hij ter toelichting. “Niet dat we de huizen gaan afbreken en dat ze steen voor steen weer opgebouwd worden, dat kan niet. We moeten het nog overleggen met de bewoners. Als ze het niet willen, dan gaat het niet door. Ik heb alleen de helpende hand willen bieden. Er is 25 miljoen voor, beschikbaar gesteld door het kabinet.”

Maar de Boerenhoekers zijn sceptisch. Ans van Dinteren: “Het is fijn dat de gemeente wat doet, maar ik heb twijfels of het haalbaar is. We kennen elkaar natuurlijk allemaal, maar we zijn niet ècht met elkaar verbonden. De mensen hier hechten het meest aan hun vrijheid.”

Herman Reijnen: “Als ik zeker wist dat ik precies hetzelfde huis zou krijgen, met dezelfde tuin, ja, dan zou ik er wel wat voor voelen. Maar dat zit er niet in. Bij elkaar blijven, daar geleuf ik niet in. Ik heb liever de centen. Ik hoop dat ze goed uitbetalen, kan ik iets anders kopen.”

De Betuwelijn is pas over tien jaar klaar, maar Reijnen verwacht dat hij over een paar jaar al z'n biezen moet pakken, als met de bouw van de brug wordt begonnen. “Het komt steeds korter bij.” Het liefst wil hij in de buurt blijven wonen. Ans van Dinteren beseft ook dat ze weg moet, maar wil er nog niet over denken. “Volgens mij is die Betuwelijn helemaal niet rendabel. Ze krijgen over 20 jaar spijt. Maar daarmee heb ik m'n huis niet terug.”

De burgemeester: “We hebben zes jaar tegen die brug gevochten. Ik heb het tegen m'n eigen partij, het CDA, opgenomen. Toen vorig jaar het paarse kabinet kwam, was er hier weer hoop. Maar die is helemaal de bodem ingeslagen. Het vertrouwen in de politiek heeft een behoorlijke opdonder gekregen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden