Boeren vrezen stagnatie bij teelt van gengewassen

LTO Nederland vreest dat de teelt van genetisch gewijzigde gewassen in Nederland niet goed van de grond zal komen. Het kabinet blijft te veel aan de zijlijn staan. LTO vreest 'Duitse taferelen', ook daar stagneert die teelt.

De belangenorganisatie van boeren reageert daarmee op de brief die minister Veerman gisteren naar de Kamer stuurde over de teelt van gengewassen. ,,Veerman is daarin wel erg voorzichtig'', zegt Paul Geraads, beleidsmedewerker van LTO. Veerman wil de teelt van deze gewassen formeel toestaan, maar weigert een voortrekkersrol te spelen, concludeert Geraards. Zo wil de minister slechts deels bijdragen aan het schadefonds voor versleutelde gewassen. Uit dat fonds moeten schadeclaims worden betaald van boeren -bijvoorbeeld biologische boeren- van wie de oogst vervuild raakt door genetisch gemodificeerde gewassen. ,,Dat risico is altijd aanwezig, bijvoorbeeld als een fikse storm pollen zich verspreidt over een groot gebied,'' zegt Geraards.

Veerman legt nu in feite het risico neer bij de individuele ondernemer. ,,En die zal zich dus wel drie keer bedenken voordat hij overstapt. Daarmee dreigt hier precies hetzelfde te gebeuren als in Duitland. Daar zegt de overheid dat de boeren geheel zelf voor het risico moeten opdraaien. En in de praktijk betekent dat dus dat geen boer met de teelt start.'' Ook verzekeraars willen de risico's niet dekken. Om de teelt hier goed van de grond te krijgen moet het fonds eerst enige omvang hebben, denkt Geraards. ,,Als het hierbij blijft, komen we niet veel verder

Terwijl, meent Geraards, de risico's voor de overheid wél zijn te overzien. Hij wijst daarbij op het convenant dat LTO vorig jaar sloot met de biologische sector. Daarin zijn afspraken gemaakt om vervuiling te voorkomen, bijvoorbeeld vaste afstanden tussen genetisch gemodificeerde gewassen en 'gewone' gewassen.

En dat is jammer, zo beklemtoonde eerder deze week ook Aalt Dijkhuizen, de voorzitter van de raad van bestuur van de universiteit Wageningen in deze krant. Hij vindt dat door de weinig doortastende houding van het kabinet 'de techniek van de komende twintig jaar' aan ons voorbijgaat. ,,Ik kan Dijkhuizen wel volgen'', zegt Geraards. Natuurlijk is een breed maatschappelijk draagvlak noodzakelijk voor deze teelt, beklemtoont Geraards. ,,Maar met deze techniek is zoveel mogelijk, bijvoorbeeld omdat je gewassen kunt kweken die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. ün er is belangstelling voor. Zetmeelconcern Avebe ontwikkelt bijvoorbeeld een aardappel met een verhoogd zetmeelgehalte. De boeren willen die best proberen, maar alleen als de risico's zijn te overzien.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden