Boerenprotesten

Boeren vernielen natuurgebied bij Stroe

Deelnemers van een boerenprotest arriveren via snelweg A1 in Stroe. Beeld ANP /  ANP
Deelnemers van een boerenprotest arriveren via snelweg A1 in Stroe.Beeld ANP / ANP

Maandag hebben boeren een stuk grond in een Natura2000-gebied omgeploegd, bemest en zo vernield. Staatsbosbeheer is teleurgesteld en gaat aangifte doen.

Tobiah Palm

Een groep boeren heeft met trekkers een beschermd natuurgebied in de buurt van het Gelderlandse Stroe vernield. Dat blijkt uit beelden van Omroep Gelderland. Ze hebben het stukje land omgeploegd, bemest en een soort zaadjes gepland. De reden voor de actie is volgens de boeren uit het filmpje dat Staatsbosbeheer ‘niet goed aan natuurbeheer doet’.

Het kleine stukje grond is gelukkig niet heel kwetsbaar, maar ligt wel in een Natura2000-gebied, vertelt boswachter van Staatsbosbeheer Laurens Jansen. Maar er is wel al een dode hazelworm, een 40 centimeter lange pootloze hagedis die graag in in het bos leeft, gevonden. Daarbij doet Staatsbosbeheer juist haar best om de effecten van stikstof te beperken, en, zo zegt Jansen, “dit helpt zeker niet voor de kwaliteit van de bodem.”

‘Geen welles-nietes-spelletje spelen met de boeren’

De boswachter is teleurgesteld. Hij en zijn collega’s werken al jaren met zo’n vijfduizend boeren samen. Op maandag mochten de boeren zelfs het Natura2000-gebied in om op de foto te gaan voor Radio Kootwijk.

Nu is een paar van hen veel te ver gegaan, vindt Jansen. Op de beschuldiging dat Staatsbosbeheer niet goed aan natuurbeheer doet wil hij niet ingaan. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt daarover: “We weten allemaal dat we een groot stikstofprobleem hebben en waar dat vandaan komt. We gaan geen welles-nietes-spelletje spelen met de boeren.”

De woordvoerder zegt dat Staatsbosbeheer aangifte gaat doen tegen de boeren, voor vernieling.

Lees ook:
Supermarkten: al tientallen miljoenen schade door boerenblokkades
Supermarkten zeggen na anderhalve dag van boerenblokkades bij distributiecentra al tientallen miljoenen euro’s schade te hebben geleden. Die schade komt door misgelopen omzet doordat winkelvoorraden niet aangevuld kunnen worden. Daarnaast kampen supermarkten met dervingsschade, meldt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL.

Boerenprotesten zorgen voor vertragingen bij bezorging PostNL
In dit
liveblog vindt u het laatste nieuws over de boerenprotesten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden